fredag 3. september 2010

Blomstrende fredag, stor tagetes

.Denne må være sjølsådd i bedet ved Rasteplassen på vestsiden av drivhuset. Inne i drivhuset har jeg planta store tagetes som både Hilde og jeg har drevet fram fra frø tilsendt av Julia, men alle disse er blitt spist nesten opp av segler. Bare stilkene står igjen.
En av egenskapene til tagetes er jo nettopp at de skal holde utdyr borte fra andre planter. At de blir spist sjøl, er mot alle regeler og forskrifter. Jeg krysser fingrene for at plantene kommer til hektene igjen!

Middels gule Floribunda. 
Potteplanter - utplantingsplanter
Stor fløyelsblomst er høy og oppreist voksende. Blomstene er mer eller mindre gule eller oransje i forskjellige nyanser.
Familie : Compositae 
Vitenskapelig navn: Tagetes erecta
Vanning: Regelmessig vanning, men tåler litt uttørking mellom vanningene.
Gjødsling: Regelmessig gjødsling i vekstsesongen.
Sted: Plantene vil stå i lyset eller semi-skraverte områder. Tåler ikke frost. 
Opprinnelse: Mexico.
Bruk: Utplantingsplanter som er veldig slitesterke og motstandsdyktige under alle normale forhold (ett år).
Kilde: http://www.odla.nu/krukvaxter/tagetes_erecta.shtml
 
Se også:
http://www.hesleberg.no/tagetes.htm

Noen av de sådde plantene i drivhuset har likevel klart å sette blomst! Innimellom forvokste tomatplanter kunne jeg såvidt skimte en oransj tagetsball, og enda en knupp. De er blitt over en meter høye og støter imot skråtaket. Ikke så rart, de måtte jo strekke seg skikkelig for i det hele tatt få litt lys.


Som en liten replikk til Emelies kommentar: De spiselige kryddertagetsene er bare noen små, spinkle stilker på 4 cm. Stakkars de har ikke klart å strekke seg oppover til lyset. Nå er tomatplantene tynna ut, alle unødvendige og stygge blader fjerna, så kanskje de vokser seg sterke i september.

2 kommentarer:

  1. Vad märkligt att tagetesen själv blev äten av! Men nästa år ska jag nog också sätta tagetes. Det finns ju många olika sorter, och en del som man själv kan äta :)

    SvarSlett
  2. Jeg har dessverre ikke tid til noen særlig kommenering i kveld, men kan du stikke innom hos meg og se hva du kan få for en 50-lapp?

    Klem fra Astrid

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.