Røttene, stilkene, bladene og blomsterknoppene av nattlysplanten kan spises. Når røttene kokes, får de en nøtteaktig smak og minner om pastinakk, og de brukes i supper og stuinger.
Klipp: http://nhi.no/livsstil-og-helse/helsetjenesten/alternativ-komplementer-medisin/nattlysolje-34452.html
Tørkede røtter av storborre ”burdock”, Arctium lappa. Planten graves opp i juli, og rota tørkes. Den unge roten smaker omtrent som skorsonerrot når den blir kokt. Ristede røtter har dessuten vært brukt som kaffeerstatning
Lånt bilde
En sort sikori dyrkes for sine spiselige røtter. Andre sorter sikori dyrkes for at røttene skal brukes til å lage sikori-kaffe av.
Roten har samme terapeutiske virkning som løvetann, den understøtter magens og leverens funksjon og renser urinveiene.
Unge røtter kan kokes som en pastinakk og serveres med en saus til.
De nøtteaktige frøene, blomstene og de unge bladene legestokkrose kan brukes i salater. Bladene kan også spises som grønnsak, og røttene kokes eller friteres. Da røttene inneholder et naturlig sukkerstoff, ble de tidligere spist som en søtsak. De kan spises enten rå eller kokt, og regnes for en delikatesse. Den skrellede roten kan også gis som tyggestang til små barn som får tenner.
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/alth_off.htm
Klokkearten Campanula rapunculus, vanligvis kjent som Rampion Bellflower, Rampion eller Rover Bellflower, er en toårig plante som en gang ble mye dyrket i Europa for den lange, hvite roten sin skyld. Den smaker veldig godt! Den vokser vilt i Mellom-Europa.
Rapunzel i Brødrene Grims eventyr, tok navnet sitt fra denne planta. Den kalles nemlig også for
rapunkelklokke eller .
Søterot benyttes også som krydder i brennevin. Den er svært bitter og smaken sitter lenge på tunga. Søterot er også brukt som apetittvekker. Navnet har den antakelig fått for at den helsebringende «ånden» ikke skal fornærmes (veldig bitter).
Søterot benyttes også som krydder i brennevin. Den er svært bitter og smaken sitter lenge på tunga. Søterot er også brukt som apetittvekker. Navnet har den antakelig fått for at den helsebringende «ånden» ikke skal fornærmes (veldig bitter).
Kilde: Wikipedia
Det er mye i naturen vi kan gjøre oss nytte av! Takk for god informasjon.
SvarSlettHa fortsatt en fin dag.
Hvordan i all verden finner du all den flotte informasjonen som du deler med oss?
SvarSlettTror nok at vi i dagens samfunn kanskje skulle benytte mer av det som naturen byr på.
Klem fra Astrid
Seems as if earth and its content is able to provide only good. Please have a wonderful Wednesday, thank you as well for your comment.
SvarSlett