lørdag 18. september 2010

Noen blomstrer ennå!

.Sensommerhagen bærer ofte preg av et litt resignert forfall. Men ennå blomstrer det i haven sjøl om det ikke er like overdådig som i vår og sommer. Mange sommerblomster holder ennå stand, og noen stauder og busker blomstrer først nå. Til tross høsten er her, har haven ennå mye å by på av gleder.

Enkelte tøffinger, deriblant en del roser, holder det gående til langt ute i oktober – november. Det finnes faktisk en del andre også:
Høstblomstrende stauder: asters, astilber, klaseormedrue, kinasøte, høstfloks, praktsolbrud, solhatt, oktoberbergknapp og gullris. Høstblomstrende busker: røsslyng, hortensia, syrinhortensia og ulike sorter klematis.


Rosa Leonardo da Vinci har blomstra uavbrutt gjennom hele sommeren og har fremdeles mange knopper.


Høstplanting

Høsten er en fin tid for planting, og arbeidet går lettere nå som det er blitt kjøligere enn på hete sommerdager. Nåletrær og stauder plantes først slik at de får tid til å etablere seg før vinteren kommer. Blomsterløkene skal også settes nå.
Dette er dagens innkjøp. Gleder meg allerede til våren!Tåler kulde: Kinasøte (Gentiana Sino-ornata) blomstrer med lysende blå blomster sjøl når gradestokken kryper under null.Frøsanking

Mange sommerblomster og stauder har nå satt frø. Noen av de mest dekorative frøhusene får stå, men resten av frøene gjelder det å ta vare på til neste års blomsterflor. De ulike frøene blir lagt i merkede konvolutter og oppbevart kjølig og tørt. Noen frø trenger frost for å kunne spire til våren, mens andre ikke tåler så mye som en liten strek under null! Det siste bildet viser peonfrøkapsler med frø.


Rosebuskene gir tilgang til C-vitaminrike nyper som greit både kan tørke og lages puré av.
Ildkvede er en busk mange har i haven. Den får eplelignende frukter som kan brukes til gelé. Blir høsten lang og mild, modner også de små bærene på svarthyllen. De blir til den deiligste saft eller likør.Og kos
..
Ta på en ekstra genser og gjerne et pledd med ut for å sitte ute i høstsola. Tenn mange stearinlys eller en lykt, fyr opp et lite bål i peisen eller grillen når skumringen senker seg, og nyt høsthaven din i fulle drag.
I dag trengte jeg verken genser eller pledd. Gikk i topp og shorts uten å fryse til klokka sju!

Teksten er noe omarbeida. Bildene er mine!
Kilde og klipp: http://www.viivilla.no/noen-blomstrer-ennaa.aspx
322

2 kommentarer:

 1. Stod och lästa här medans jag lagade middag tidigare ikväll, klarade inte skriva med rödbetsfingrarna.. Den nr tre, blå, är det muligens din Sikori? Och svar, jepp- fick din i födelsedagspresent av mannen i våras. Ha en fin söndag och god natt :)

  SvarSlett
 2. Heisann!

  Ventet på Herren i huset som kom hjem nettopp fra spillejobb i Sandefjord.
  Ja, det er sikorien... håper den kommer igjen neste år, for det er ikke sikkert.
  Klipte den jo ned i våres ved en feiltakelse.
  Synes den ser skikkelig skjønn ut som om den lager en "skål med hendene"...
  Natta ;:OD)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.