mandag 20. september 2010

Snart tid for løksetting

 .



Kjøp av blomsterløk
Det lønner seg å kjøpe løkene tidlig mens de ennå er friske og har god kvalitet. En sunn løk skal være skadefri uten myke flekker, mugg eller insektangrep. Den skal være fast å ta på, ikke virke hul eller myk. Spissen skal ikke ha begynt å spire, og røttene skal heller ikke ha begynt å vokse ut. Noen ganger har likevel rotveksten så vidt begynt. Se da etter at rottrevlene er faste og friske.
I år har jeg kun kjøpt løk på Plantasjen. Utvalget er stort, og jeg slipper å vente på at forsendelsen skal komme i posten. Kjøpt, betalt og rett i jorda!
Planting

De fleste løker skal plantes i hull som er tre eller fire ganger så dypt som høyden av løken. Se etter på pakken. Det er lurt å legge flere løk sammen i et stort hull, i stedet for å legge ned en og en. Det sparer tid, og resultatet blir penere.
Drenering
Pass på å ha god drenering. Tett og tung jord, skal ha  et 2 - 3 cm tykt lag med grus i bunnen av plantehullene. Er jorda svært tørr, forbedres den med fuktig kompost i bunnen.
Plant i plenen

Krokus, blåstjerne (Scilla), botaniske tulipaner og påskeliljer tar seg nydelig ut i plenen under frukttrærne eller på gressbakker under andre løvtrær. Spesielt er det vakkert med buketter av påskeliljer under blomstrende frukttrær. Spa opp passende stykker av plenen. Legg løkene ned i riktig jorddybde (ta tykkelsen på gresstorva med i beregningen), fyll over med jord og legg torvstykket tilbake på plass. Til våren vokser løkspirene opp gjennom plenen, og liker de seg vil de etter hvert spre seg utover.
Løk i krukker og kasser

Alle slags kar kan brukes, bare de har drenering og hull i bunnen. Dessuten bør de være minst 15 cm brede og 20 cm dype. Ellers gjelder de samme regler for plantedybde. Løkene kan imidlertid stå litt tettere enn ute i hagen. Når blomstringen er over, tas løkene ut. Det går også an å jordslå dem, det vil si dekke løkene med et tjukt lag jord eller kompost, på et skyggefullt sted. På balkongen gjør  en kasse i et skyggefullt hjørne samme nytta.
Jeg har malt en gammel søppelbøtte i plast i samme grønnfarve som vanntønna, en skammel, hyller og bord til drivhuset. I den skal jeg først plante noen løker, senere en dekkrose som forhåpentligvis vil velte seg utover kanten. Bøtta skal stå ved inngangen til drivhuset.
Overvintring

Ute i haven kan det være lurt å dekke løkblomstene med et lag løv eller granbar hvis det er mye barfrost. Kasser og krukker med løk kan graves delvis ned på et lunt sted i hagen og dekkes med løv eller granbar. En kjølig, men frostfri kjellerbod eller et kjølerom er et godt alternativ.
Skal løkene overvintre ute på balkongen, må kassene og krukkene pakkes godt inn i en isopor – eller trekasse som fores med isolerende materiale. Dekk godt til med granbar på toppen.
Kilde og klipp: http://www.viivilla.no/snart-tid-for-loksetting.aspx

2 kommentarer:

  1. Hei igjen :) Så mye fin løk du har kjøpt. Jeg satte bare noen få løk i fjor høst, så i år tenkte jeg å sette mange. Ser for meg at det skal bli påskeliljer i mange fasonger (rådyrsikre).

    God kveld videre!

    SvarSlett
  2. Takk for gode tips.
    Så mange løkpakker du har kjøpt, Fritillaria så spennnende ut.
    Jeg har hittil bare kjøpt Iris.
    Er på jakt etter høststauder, siden jeg har fokusert for mye på vår og sommer i hagen og glemt høststaudene.
    Men det ser ikke ut til å være så stort utvalg igjen.
    Ønsker deg en fin ny uke.
    Klem fra Mio

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.