fredag 24. september 2010

Blomstrende fredag
Disse rosa ryllikblomstene vokser på enga rundt skipssettinga ved Blomsholm. Jeg har alri sett så sterk rosa farve på noen vill ryllik tidligere.

Ryllik, Achillea millefolium, er en 15–50 cm høy flerårig urteplante i kurvplantefamilien. Det er en av våre vanligste planter, og vokser gjerne i grøftekanter, tørre bakker og enger fra lavlandet og helt opp til snaufjellet opp til 1600 moh. De små 3–6 mm brede blomstene vokser ut i en skjerm, farven er normalt hvit, men kan også gå over i rosa og mer sjelden dyprød. Ryllik vokser nesten alltid på eller i nærheten av kulturbeite. Den blomstrer i juni–september.
Planten har vært kjent som medisinplante både fra Kina, ca. 2000 år f.Kr., fra antikkens Hellas og fra europeisk middelalder. Den har både vært brukt til sårmiddel ved at friske blad knuses, blandes med fett og legges på sår med omslag, og som te som har blitt brukt mot tannverk, hodepine, nyrestein, diare og innvollsorm. Urtepreparatet «Herba millefoli» er et mye brukt naturprodukt i dag.
Ryllik ble også brukt i ølbrygging før humle ble innført, og hadde rykte på seg for å gjøre ølet sterkere, antagelig fordi den etter sigende skal inneholde tujon.
Ryllik har navnet sitt fra lavtysk roleke som henspiller på at bladene ruller seg sammen i tørke. Den er i Norge også kjent under navnene kanelblomst, krydderblomst, ølkonge, jordhumle, teblomst, tobakksblomst. Også navnet hardhaus er kjent - det henspiller på stengelen som stivner om høsten og kan motstå harde vinterstormer i utsatte strøk. Det latinske achillea kommer fra den greske mytologiske helt Akilles som ifølge sagnet leget sine soldaters sår med ryllik under slaget om Troja.
Navnet millefolium kommer av mille = tusen og folium = blad.
Kilde: Wikipedia2 kommentarer:

  1. Den er sandelig gså speciel. Jeg kender den mest som gul eller hvid, men mener jeg har set enkelte med et rosa i det hvide.
    Ha en fantastisk helg :-))

    SvarSlett
  2. Rylliken din hadde nydelig farge! Har sett mest hvite jeg.

    Ønsker deg en riktig god helg!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.