mandag 15. august 2016

Peoner av frø
For å få best resultat bør frøene sås inne om høsten eller i et fuktig, temperert drivhus, og så sette spirene ut på et skjermet sted i løpet av våren. Husk at peoner fra frø vil resultere i forskjellige typer av blomster. Alle vil være annerledes enn morplanten. Peoner tar vanligvis et par år for å begynne å blomstre etter at de er satt i jord utendørs.
Samle sammen frøbelgene fra visne peonblomster, plukk opp dem som har falt av plantene. Legg frøbelgene på et kjølig sted, for eksempel i en garasje, plassert i en åpen papirpose, i flere uker. Ettersom frøene begynner å modnes, vil frøbelgene åpne seg. Når de er fullt tørka og skrumpet inn, kan frøene fjernes.
Flere peonfrø kan plantes sammen i en potte. Plasser peonfrøa opp til 2,5 cm dypt i jorda, med opptil 5 cm mellom hvert frø. Vann frøene grundig, la vannet deretter renne av.
Lag gjerne et provisorisk drivhus for peonfrøene ved å plassere hele potta i en lukket plastpose i ca tre måneder på et varmt, men ikke solrikt sted innendørs. Den fuktige vekstperioden vil gi peonene tid til å danne røtter. Etter at røttene er blitt 2,5 cm, flyttes potta, fortsatt i posen, utendørs til et sted der det er 4-5 grader C.
Når skuddene vises, eller etter ca tre måneder, kan plastposen fjernes fra potta, og de enkelte peonene kan plantes utendørs på et skjermet område. Sørg for å forstyrre rotsystemet så lite som mulig under flyttingen. Veksten vil i løpet av denne første sesongen være svak.
Gi peoner gjødning om høsten for å beskytte plantene i løpet av vintersesongen. Plantene vil dukke opp i løpet av våren. Det er normalt for nye peonplanter å bruke ett eller to år for å utvikle blomster, og noen kan bruke opp til fem år.
Peoner er flerårige blomstrende planter, de fleste typer kan bli opp til 1,5 m høye. Gule, hvite, rosa eller røde blomster vil komme på slutten av våren og dufte godt, avhengig av sorten. Peoner har vanligvis urteaktig stengler, og de visner om høsten for å komme tilbake om våren, men noen former for trepeoner vil beholde treaktige stammer etter å ha mistet bladene. 
Kilden er blitt borte. Engelsk oversettelse.

Før har jeg forsøkt å legge frøene direkte ned i jorda, men aner ikke om det har blitt planter etter hvert siden alle kjøpeplantene står tett ved siden av hverandre i samme bed.

4 kommentarer:

 1. Takk for tips.
  Kanskje eg skal prøve dette.
  Mine peoner hadde med rota si når eg planta dei.

  SvarSlett
 2. Jeg har fått peonfrø nå. Skal jeg plante dem inne med pose over og hele den prosedyren på tre måneder og så sette dem ut?

  SvarSlett
 3. Heisann, håper det er varmt nok en stund framover om tre måneder da, tror kanskje jeg ville vente til neste vår med å sette dem ut. La dem overvintre inne et kjølig sted. Tvi, tvi!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!