lørdag 13. august 2016

Jordskokk i haven....
Gule blomster er de første som hilser sol og varme velkommen om våren, og som senere dukker opp igjen blant de siste i årets flora. De forlenger sommeren med sin friske, varme farve.
Ikke mange er begeistra for gule blomster i haven, men når de gule blomstene åpner seg på sensommeren, er det ikke mange blomster som kan kunkurrere med dem i å spre glede og energi.

Jordskokk er en av våre få flerårige grønnsaker. Det latinske navnet Helianthus tuberosus  kommer av de greske ordene helios som betyr sol, anthos som betyr blomster og tuberosus som betyr "som har knoller".Kilde: Bioforsk om jordskokk
Det er først i dag jeg vet hvilken plante dette er, tenk at jeg har hatt jordskokk i haven i alle år uten å kjenne til det!!!! Nå får den også en helt annen betydning...
Jeg flytta den fra forvilla tilstand i rosebedet til en potte på forsommeren. Nå er den i ferd med å komme seg. Det slo meg ikke at de store røttene var en herlig grønnsak!
Om den forblir i potta eller om jeg planter den i maturtebedet, vet jeg ikke. Det kan hende den vil spre seg kraftig og fortrenge eller ta plassen fra de andre urtene i så fall.
Ren matSøtpotetsuppe med jordskokk
Oppskrifter

Når jeg har vist frem bilder av planten, er det mange hageeiere som har kommentert at den "stauden" har de hjemme! Ikke visste de at det var en nydelig matplante som pyntet eiendommen deres, sier han. Kilde
Mao det er flere enn meg som er uten kunnskap om denne planta!

5 kommentarer:

 1. Den är vacker men hos mig har den aldrig blommat. Men en god soppa blir det av skockorna eller en fin pure. Visst sprider de sig men håller man efter på hösten och rensar bort det man inte vill ha kvar så är de ok. och Mums. Det finns en perenn som är väldigt lika den i blomman Den kommer åxå på hösten.
  Ha det gott och njut dina skockor.
  Kram Meta

  SvarSlett
 2. Den har eg ikkje sett før trur eg, har den iallfall ikkje tilfeldigvis i hagen.
  Kva skal eg bruke du rota til ?

  God helg frå Anne-Mari

  SvarSlett
 3. Så fine blomster det er på den! Jeg liker gult, og egentlig alle farger. Jordskokk kunne jeg også tenke meg å ha i hagen, og nå har jeg bedre plass etter at jeg tok i bruk hønsegården til grønnsakdyrking :) Fin ny uke!

  SvarSlett
 4. Gule blomster overstråler de andre fargene i et bed/en hage. Gult er en av de fargene som synes best, kanskje mest av alle.
  Derfor bør gule blomster plantes bakerst, de blå forrest. Har skrevet om dette på bloggen min i et tidligere innlegg. Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at du supplerer meg ang arrangement av blomster i bed, gule bak, blå foran for å oppheve den dybdevirkningen farvene skaper.

   Slett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.