Romjulskaka; http://viltogvakkert.blogspot.com/2011/12/tradisjonen-tro-ble-det-bakt.html
Lussekatter: http://viltogvakkert.blogspot.com/2011/12/santa-lucia.html
Veganmat : http://www.veganmisjonen.com/2015/09/varmende-hstmeny-uke-382015.html#more
Urter i eddik og olje: http://viltogvakkert.blogspot.com/2010/09/urter-i-eddik-og-olje.html
Bruk også qumquat( lien sitrusfrukt) og chilipepper:
Legg halve frukter i en flakse. Skjær skallet av en halv appelsin i strimler, tilsett noen ringer rød chilipepper .
Hell over eddik av god kvalitet, la stå litt og sil før bruk.
Marinerte hvitløksbåter:
Del hvitløkene opp i båter og legg dem i kokende vann noen minutter.
Hell av vannet, skrell båtene og stikk lett i dem.
Legg båtene i en skål og slå hvitvinseddik over dem slik at de er helt dekket. La det stå i to døgn.
Kok opp eddiken og la båtene få koke med i noen minutter. Sil eddiken og legg båtene i små krukker lagvis med provencalsk krydder.
Hell oliven olje over så blandingen er helt dekket.
Kan også legge sitronbiter, valnøtter, grønne steinfrie oliven og oregano lagvis før oljen helles over.
TROLLDEIG: http://viltogvakkert.blogspot.com/2009/12/14-desember-trolldeig.html
Oliventerte
4 porsjoner
150 g smør
3dl hvetemel
2 ss vann
3 egg
200 g frisk spinat eller 1 pk frossen
1 beger rømme
6 finhakka hvitløk
ts salt
1 glass svart oliven uten steiner
1. Smuldre sammen smør og mel. Elt inn vann til en smidig deig. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i 1 time
2. Trykk deigen ut i paiform. Prikk paiskallet godt med en gaffel. Steket i 250° c i ca. 10 minutter.
3. Visp eggene lett i en bolle og tilsett spinat og resten av ingrediensene. Frisk salat må dampes i 2-3 minutter over kokende vann.
4. Hell fyllet over i det forstekte paiskallet. Legg i oliven til slutt og stek paien i 220° c i 15 minutter.
Serveres lunken sammen med skiver av skinke og potetsalat.
Dipp til reker
En saus skarp i smaken fra Fredrikstad. Fin til rekecocktail. Passer godt som dip.
2 ss vanlig sterk sennep
1 ss revet pepperrot
3 ss god eddik
1/4 ts tørka estrogon
2 ss chillisaus eller tomatketchup
1 kryddermål paprika, 1 kryddermål kajenne
1 kryddermål salt
1 liten kløft, knust hvitløk
1 dl olje
Rør alle ingrediensene sammen til en jevn, tjukk saus. Denne sausen kan holde seg i ei uke i kjøleskapet!
Sterk dipp:
Sterk sennep
pepperot
chilisaus
paprikakrydder
kajennekrydder
hvitløk
olivenolje
Smakes til, oppbevares i kjøleskap
Hot dip:
2 ss honning
4 ss vann
8 ss fiskesaus
1-2 fedd hvitløk
1 rød chili
2 ss honning
4 ss vann
8 ss fiskesaus
1-2 fedd hvitløk
1 rød chili
Rør ut honningen i vannet. Bland i fiskesaus, hvitløk og utkjernet, finhakket chili. La sausen trekke i kjøleskap.
Slik lager du avokado dipp eller dressing på en enkel måte:
Oppskrift:
Oppskrift:
– 1 sjalottløk, hakket
– 1 avokado
– Sitronsaft
– Litt fløte eller rømme
– 1 stor håndfull brønnkarse
– 1 avokado
– Sitronsaft
– Litt fløte eller rømme
– 1 stor håndfull brønnkarse
Bland løken med avokado kjøtt, litt sitronsaft og rømme eller creme fraiche. Legg til en stor håndfull brønnkarse.
1,25 dl peanøtt smør
1,25 dl vann
1 ss brunt sukker
1 ss sitronsaft
1/2 ts salt
1/2 ts rød pepper saus
1 liten fedd hvitløk knust
Forbered sausen først med å mikse alt sammen til en jevn konsistens.
Bland marinaden til rekene og ha de rensete rekene oppi. Bland godt og la det stå i en time. Ta de ut og behold marinaden.
150 gram smør1,25 dl peanøtt smør
1,25 dl vann
1 ss brunt sukker
1 ss sitronsaft
1/2 ts salt
1/2 ts rød pepper saus
1 liten fedd hvitløk knust
Bland marinaden til rekene og ha de rensete rekene oppi. Bland godt og la det stå i en time. Ta de ut og behold marinaden.
• 1 beger rømme/kesam
• 1 glass lodderogn
• 1 pakke dill
• 1 chilli
• 1 charlottløk
• (Dæsj med chillipulver eller cayennepepper hvis du vil ha den sterkere)
La stå i kjøleskapet og godgjøre seg!
Urteolje
2 dl bladpersille
1 fedd hvitløk
3 ss pinjekjerner
4 dl olje
Kjør bladpersille, hvitløk og pinjekjerner med stavmikser til en jevn masse.
Spe med olje og smak til med salt og pepper.
Aioli
3 fedd hvitløk
1 egg
1 knivsodd salt
1ss sitronsaft
1 knivsodd pepper, hvit
1 knivsodd sukker
2 dl olje
2ss gressløk, frisk
Press hvitløk
Pisk egg, salt, sitronsaft, pepper, sukker og hvitløk godt sammen.Spe med olje i en tynn stråle. Finhakk gressløk og bland det i aiolien.
Pesto
1/2 potte basilikum, frisk
100 g valnøtter
50 g parmesanost
1 dl olivenolje
1/2 sitron
Kjør basilikum, valnøtter, revet parmesanost, olivenolje og safta fra sitron med stavmikser til en jevn masse.
Chilirømme
1dl lettrømme
1 ss sweet chilisaus
kajennepeepper
Bland sammen rømme go sweet chilisaus.
Smak tip med sausen og kajennepepper.
Server reker med brød og sausene.
Rabarbraterte
Urteolje
2 dl bladpersille
1 fedd hvitløk
3 ss pinjekjerner
4 dl olje
Kjør bladpersille, hvitløk og pinjekjerner med stavmikser til en jevn masse.
Spe med olje og smak til med salt og pepper.
Aioli
3 fedd hvitløk
1 egg
1 knivsodd salt
1ss sitronsaft
1 knivsodd pepper, hvit
1 knivsodd sukker
2 dl olje
2ss gressløk, frisk
Press hvitløk
Pisk egg, salt, sitronsaft, pepper, sukker og hvitløk godt sammen.Spe med olje i en tynn stråle. Finhakk gressløk og bland det i aiolien.
Pesto
1/2 potte basilikum, frisk
100 g valnøtter
50 g parmesanost
1 dl olivenolje
1/2 sitron
Kjør basilikum, valnøtter, revet parmesanost, olivenolje og safta fra sitron med stavmikser til en jevn masse.
Chilirømme
1dl lettrømme
1 ss sweet chilisaus
kajennepeepper
Bland sammen rømme go sweet chilisaus.
Smak tip med sausen og kajennepepper.
Server reker med brød og sausene.
Rabarbraterte
2 dl sukker
3 dl hvetemel
2 egg
perlesukker
rabarbra
Bland det tørre
Smuldre i smøret
Tilsett eggene , ett av gangen og rør deigen sammen
Fordeles i en stor rund form
Dryss perlesukker over
Stek på nederste rille 180° i 30 minutter
Samme oppskrift brukes til eplekake!
Grønne tomater
Tid : 1 time
1 kg grønne tomater
2 liter vann
1 ss eddik
Lake:
2 dl eddik 7 %
500 g
1 stk. vaniljestang sukker
Kryddernellik
1 bit hel kanel
Liten bit ingefær
Skyll, rens tomatene. Prikk dem og kok dem ca. 5 min. Ikke slurve med prikkinga!!!
Kok lake . Legg tomatene oppi og kok noen minutter. Ta tomatene opp. La laka koke inn, legg tomatene tilbake og gi et oppkok. Fyll på varme glass. Lokk med tett lokk.
Julenøttpesto
*1 potte basilikum
*2-3 fedd hvitløk
*180 g nøtter (mandler og hasselnøtter)
*4,5 dl ekstra virgin olivenolje
*50 g revet parmesan
*Legg nøttene i kokende vann og fjern skallet, rist nøttene lett i tørr panne
*Kjør basilikumblader, hvitløk og nøtter i en foodprosessor, spe forsiktig med litt olje om gangen til massen er blitt en litt tjukk saus
*Bland inn revet parmesan og smak til med litt nyrevet salt og pepper
Gresk yoghurt med honning og nøtter
* 8 dl yoghurt
* 8-10 ss grovhakka nøtter
* 3-4 dl Akasiehonning eller annen flytende honning
* Litt revet appelsinskall
* Rist nøttene lett i varm panne
* Legg yoghurt, litt revet appelsinskall og honning lagvis i fine porsjonsglass
* Legg nøtter på toppen
* Server som dessert, frokost eller mellonmåltid
Tips: Smaker utmerket med litt fruktsalat på toppen av nøttene
Ostegodt
Bland hakka nøtter, honning og revet skall av litt citron. La det stå noen timer i romtemperatur før bruk.
Det står ikke i oppskriften hvordan dette skal brukes sammen med ost, men jeg tror det bare er til å dyppe eller smøre på gulosten eller en camembert eller brie!
Gulrotkake til 4 personer
Kake:
4 egg
3 dl sukker
2 ts kanel
1,5 ts natron
2 ts vaniljesukker
150 g smør eller 1,5 dl solsikkeolje
5 dl gulrøtter, grovt revet
3 dl hvetemel
1ts salt
Krem:
300 g Nyr
100 g melis
Krokan:
100 g pinjekjerner
100 g solsikkekjerner
120 g sukker
1 ss smør
Garnityr:
100 g gulrotskiver, 1mm tynne
0,5 dl vann
50 g sukker
1/2 sitron i skiver
Framgangsmåte:
Kake: Pisk eggedosis av egg og sukker, bland inn de tørre krydderne og oljen.
Skrell gulrøttene og riv dem på den grove siden . Bland dette sammen og hell røra i en smurt form.
Kaka stekes på 175 º og vifte i 20 min???. Tiden avhenger av hvilken form som brukes. Sjekk midten av kaka med en stikkepinne inn på skrå. Hvis det er kake på pinnen, må den strekes lenger.
Nyr: Nyr og melis røres sammen og legges på toppen som en krem ved servering.
Pinjenøtter og solsikkekrokan:
Rist nøtter og kjerner i en tørr panne. Ta dem ut av panna, og ha i sukkeret. La det bli lys karamell, ha i smøret og kjernene, rør om. Avkjøles på bakepapir og hakkes grøvt, knuses.
Kan lages dager i forveien.
Syrlig og søt gulrot:
Kok opp vann og sukker med sitronskiver i. Skrell gulrota og skiv den opp så tynt som mulig. Ha skivene i vannet, kok opp og la dem trekke i laken. Gulrota skal ikke kokes mør, men ha en frisk smak, farve og konsistens.
Lun kaka før servering, ha på kald nyr og strø med krokan -server med gulrotskivene til pynt på tallerkenen eller fatet.
Mørk - rosa sjokoladekake
85 g mørk sjokolade
3 egg
2,5 dl solsikkeolje - litt av gangen
300 g rødbeter kokt og kjørt til puré
30 g kakaopulver, sikta
200 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
Glasur:
200 g mørk sjokolade
2 dl fløte
visp egg og sukker
hell i smelta sjokolade og rødbetepuré
sikt i mel mm
Stekes i 25 cm form rista med kakaopulver på 180° i 35-40 min
Barnehagebrød
Oppskrift fra: Sprudlende Sunn
2 små brød
6 dl kaldt vann
1 ts tørrgjær
300 g sammalt økologisk rugmel
450-460 g økologisk spelt
1 ts havsalt
2 ss honning
2 store never sesamfrø (valgfritt)
6 dl kaldt vann
1 ts tørrgjær
300 g sammalt økologisk rugmel
450-460 g økologisk spelt
1 ts havsalt
2 ss honning
2 store never sesamfrø (valgfritt)
Slik gjør du: Rør gjæren ut i vannet og tilsett resten av ingrediensene. Tilsett frø dersom du ønsker det. Deigen skal være ganske klissete, men ikke rennende. Dekk bakebollen med plast og la den stå natten over, cirka 10 til 12 timer. Morgenen etter helles deigen over i 2 former som igjen dekkes med plast. La den stå og etterheve i 2 til 3 timer. Strø så noen frø på toppen og stek brødet midt i ovnen på 225 grader i 35 minutter.
ELTEFRITT: Lang heving, men ingen elting. Det blir ikke enklere enn dette. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, FruTimian
Eltefritt gulrotbrød med pistasjnøtter
Oppskrift fra: Fru Timian
250 g gulrot
75 g pistasjnøtter
400 g hvetemel + til utbaking
1 ½ ts salt
1 g tørrgjær
3 ½ dl vann, ca. 20 grader
75 g pistasjnøtter
400 g hvetemel + til utbaking
1 ½ ts salt
1 g tørrgjær
3 ½ dl vann, ca. 20 grader
Slik gjør du: Skrell gulrøttene og del dem i mindre biter. Ha dem i en food processor og kjør knivene til gulrøttene har blitt helt smulete. Ha i pistasjnøttene og grovhakk dem. Du kan også rive gulrøttene på den fineste siden av rivjernet og hakke nøttene med en kniv. Rør det sammen i en bakebolle sammen med resten av det tørre, tilsett væsken og rør det hele sammen. Dekk bollen med plastfolie og la den heve på kjøkkenbenken i 12 til 14 timer.
Dryss et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Ta tak i hjørnene på deigen og brett dem inn til midten. Rull brødet rundt en gang og legg det på en bakepapirkledd stekeplate eller i en heveform. Du kan også bruke en rundt bolle som du legger et godt meldrysset kjøkkenhåndkle oppi. Dekk brødet med et klede og la det etterheve i 1 ½ time.
LES OGSÅ: Så mye brød kan du spise daglig
SAFTIG: Pistasjnøtter og gulrot gjør dette brødet saftig og smakfullt. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, FruTimian
I mellomtiden setter du på stekeovnen på 250 til 300 grader og setter en jerngryte med lokk inn i stekeovnen. Når brødet er klar til steking tar du gryta ut av stekeovnen, løfter på lokket og hvelver brødet oppi. Legg lokket tilbake på plass og sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket og stek videre i 10 til 20 minutter, avhengig av varmen i stekeovnen din. Sjekk om brødet er gjennomstekt ved å kakke på undersiden av det. Får du en full lyd, er brødet ferdig. Avkjøl på en bakerist.