onsdag 29. juni 2011

Skadedyr

.
De fleste skadedyr trives best i tørr luft og angriper helst planter som trenger fuktig luft.
Beste måte å holde utøye borte på, er å dusje ofte.

Bladlus suger saften ut av blad slik at de misdannes og ruller sammen.

Spinnmidd er små edderkopper som sitter på undersiden av bladene og suger plantesaft av vekstene. Bladene blir tørre, får et "støvet" utseende, og mange små prikker kan sees på undersiden av bladene. Plantene trenger fuktighet og bør dusjes ofte.

Skjoldlus kommer ofte på grønne planter og liljevekster. De ser først ut som gule flekker, senere kommer små, kraftige skall som sitter fast på stammen, til syne.
Skallene kan skrapes vekk, og planten dusjes jevlig med såpemiddel.

Ullus er enda verre å bli kvitt. Disse lusene har kledd seg i hvite vokstråder og sitter gjerne i blad og greinhjørner på plantene. De kan vaskes bort med sprit, eller plukkes med pinsett, men har planten først blitt angrepet for sterkt, er det nødvendig å bruke et insektsmiddel som røttene tar opp.


Hvitfly også kalt mellus, er små hvite svermere som likner på små fluer. De flyr mye rundt, men egg og smådyr gjemmer seg på på baksiden av de nyutviklede bladene. Når larvene klekkes, leter den straks etter et egnet matsted. Der blir den retsen av utviklingstiden. Larvene er gjennomskinnelige, og det er vanskelig å oppdage et angrep før den første larven er på vingene.
Hvitfly suger plantesaft og forsyner seg av plantens næringsstoffer. Men det er avføringen, honningduggen, som gjør størst skade. Den legger seg som et klebrig belegg på bladene og er grobunn for en svart soppvekst som reduserer bladenes effektivitet og plantens vekst.
Nå vet jeg hvorfor agurkplantenes blader råtnet!

Et par dager etter at hunnen er blitt voksen, legger hun egg - fra 30 og helt opp til over 500 stykker. Veg 21 grader legger hun ca. 200 egg på mindre enn fire uker. Larvene klekkes etter 8 dager, og de er fullvoksne etter ytterligere 19 dager.
Den beste behandlingen er å sprøyte plantene med insektssåpe, grønnsåpe eller tilsvarende.
Eggene og larvene er veldig motstandsdyktige. Et biologisk bekjempningsmidel som Flora Nova Naturell er et effektivt middel.
Behandlingen må gjentas og gjentas, for de som svermer, kommer tilbake og legger nye egg.
De er 2mm lange med to vingepar dekt av et hvitt, voksaktig pudder. De trives veldig godt i drivhus!!!! Arten Traleurodes vaorariorum er vanligst.
Hver art foretrekker ulike vertsplanter, men de hvitflyartene som finnes i vår natur, kan lære seg å angripe nye planteslag.

Snyltevepsen Encarsia formosa og sopper i slekten Verticillum hører til hvitflys naturlige fiender.
Snyltevepsen er et 0,6 mm langt svart insekt som legger egg i hvitflylarvene. Når snyltevepsen klekkes, kryper den ut av larva og begynner å spise honningduggen og kroppsvæseken til levende hvitflylarver.
Vespsen oppdager hvitfly på over 30 m avstand. Den tåler ikke frost, men kan overvintre i uoppvarmet drivhus hvis det finnes en mykbladet plante der, f.eks. en lodden tistel.
Snyltevepspakker kan kjøpes hos LOG.
xxx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.