tirsdag 28. juni 2011

Månedens huskeliste; Juni

.
Altfor sen igjen.... juni er snart passert. Håper det står bra til i haven likevel!


Det viktigste denne måneden er å vanne, får vi håpe, og gjødsle - spesielt gressplenen og rosene. Ingen av delene kan få nok. Vann om morgenen for å unngå muggsopp!
Bind opp eller gi støtte til høye stauder.
På formklipte hekker skal årsskuddene stusses ved midtsommerstid hvis tilveksten er kraftig.
Det er lettest å komme ugresset (de plantene man ikke ønsker i bedet) til livs hvis det blir tatt bort tidlig - før det hat rukket å vokse seg sterkt. Bearbeid jorda ofte, for da har disse plantene ingen sjanse.
Hypp potetene, jeg ikke har, slik at de er dekka med jord ellers blir de grønne.
De som har asparges, må gjødsle rikelig etter høstinga.
Når tulipanbladene har gulna, kan de fjernes. Det gir god blomstring neste vår.
Drueplanta skal pinseres. En del fruktskudd klippes helt av, andre beskjæres etter andre bladet fra klasen.
Nå skal stiklinger tas, dvs en plantedel - rot, stamme eller blad. Varme og høy luftfuktighet er nødvendig for at delen skal utvikle røtter.
Tynn og beskjær spirea, gullbusk, vanlig syrin, vargyvel, heggsøtmispel, perlebusk og prydkirsebær, dvs alle busker som blomstrer på våren. Knip 2/3 av alle nye skudd på furutrærne for å holde dem tette og lave.
Klipp krydderurtene som skal brukes til matlaging, før blomstring. Tørk eller frys dem.
På tide å så eller plante bønner.
Del tidligblomstrende planter
Bekjemp skadeinsekter.

Hjelp jeg har fått kvitfly i drivhuset..... Hvordan bekjempe dem?

Det var på disse miniatyrrosene som har overvintra i drivhuset jeg først oppdaga dem. Overlever de grønnsåpevann eller neslevann? Foreløpig har jeg brukt fingrene enten ved å kvise dem eller klappe. Fikk tatt kverken på en del...
De skal egentlig ikke overleve i mer enn minus 6 grader over 5 dager. Drivhuset har ikke varme, så dette er merkelig...En satte seg på tomatplanta, fy!

Ikke moro lesestoff om hvilke skader de gjør. Det må bli 'Operasjon utrydding'!
Et tips er gule limfeller. Her må det handles!
Stein rundt drivhuset er også effektivt, likeledes å lokke inn snylteveps. Hva kan jeg friste den med bortsett fra kvitfly?
Hvorfor jeg ikke skriver hvitfly? Jo, da jeg for første gang leste om dette flyvende vesenet, ble det kalt kvitfly, og så har det blitt hetende det!
http://www.veksthus.no/plantevern/tomat/tkvitfly.html
Leste i Hagepraten:
Det finnes noen UV-lamper med høyspenning beregnet mot fluer. Koster ca 250 kr. Disse er mye bedre mot hvitfly enn mot fluer. Herlig å sitte å høre de små "ploffene" hver gang en kvitfly går i grillen.
Kanskje jeg kan bruke den elektriske myggrekkertkverkeren til dette! Verdt å prøve!

Mer fra Hagepraten:
Kvitfly har den vanen at de legger sine egg i det øverste laget av jorda (så sies det) om høsten, slik at når du tar planter inn til overvintring bærer du også med deg neste vårs nye generasjon av udyrene. Naturligvis gjør ikke kvitflya skade på planter som står ribbet og beskjært i kjelleren, men det er ikke lenge etter at skuddene kommer, og der finnes nok grøntfor, så myldrer de fram. Ved ca 20 grader i planterommet formerer de seg med en ny generasjon ca hver uke til 10 dager!
.

1 kommentar:

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!