onsdag 8. juni 2011

Liljekonvall; dalens lilje

.Liljekonvall (Convallaria), også kalt Maililje i England eller "Muguet des bois" på fransk, har vært en favoritt blant vårens blomster i århundrer. De er lett gjenkjennelige med brede grønne blader,  hvite blomster og oransje frukt. Blomstene er kjent for å  dufte sterkt. Olja  har vært brukt i parfymer og andre duftprodukter. Franskmennene feirer Muguet des bois med festivaler hvert år i mai. Konvaller har symbolske betydninger, både i den viktorianske " blomstenes språk" og i kristne legender.

Blomstersymbolikk har en lang historie. Den går tilbake til det gamle Kina. Det var også populært i det ottomanske riket og kan ha spredt seg derfra til Europa, spesielt Storbritannia. Dronning Victoria var veldig opptatt av blomstersymbolikk, og hennes entusiasme bidro til popularitet gjennom hele det 19. århundre.  

Når viktoriansk anstendighet diktert at følelser forblir uuttalte, kan en bukett av nøye utvalgte blomster trygt formidle sentimental meldinger.

Betydninger

Liljekonvall har hatt mange betydninger gjennom århundrene. Med sin forkjærlighet for skygge og små krav har liljekonvall blitt det naturlige symbolet på ydmykhet. De velduftende hvite blomstene har vært forbundet med tradisjonelle feminine dyder som kyskhet, renhet, glede, kjærlighet og sødme. I den viktorianske blomsterspråket betydde liljekonvall "tilbakevendende lykke." I kristendommen forteller legenden om Evas tårer.  Nåe Eva gråt etter at ho ble utvist fra Edens hage, ble tårene til konvaller. Plantene er ofte også forbundet med Jomfru Marias renhet og kyskhet.

Kultur

Liljekonvall er en skogsplante som liker fuktig jord i skyggen. Det viktig å ta en klump med godt etablerte røtter og plante den raskt i godt vanna jord om våren. Det første året, vil ikke plantene blomstre, men det andre året, vil de produsere blomster. Den tøffe underjordiske røttene sprer seg raskt over store flater.

Advarsel

Til tross for sitt yndig utseende og herlig duft, er alle deler av liljekonvall planten giftig. Barn bør være under oppsyn hvis de leker i områder hvor planten dyrkes.

Les mer: Lily of the Valley & Its Meaning | Garden Guides http://www.gardenguides.com/95928-lily-valley-its-meaning.html # ixzz1OiUf9Non
Liljekonvall: Retur av lykke, renhet i hjertet, sødme, tårer av Jomfru Maria, har du gjort livet mitt komplett, ydmykhet, glede, kjærlighet er bra formue. Legenden av liljekonvall er at de sprang ut fra Eve's tårer da hun ble sparket ut av Edens hage. Det er også antatt at denne blomsten beskytter hager fra onde ånder. Også kjent som blomsten av mai.

Blomsten er oppkalt etter det latinske ordet "convallis" som betyr i dalen.  Liljekonvallene  gir  dusinvis av blomster om bare varer i mindre enn en uke.
http://www.gardenguides.com/95928-lily-valley-its-meaning.html
Enkelte horoskop har den som blomsten for stjernetegnet tyren.
Det er også antatt at denne blomsten beskytter haver for onde ånder. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!