lørdag 18. juni 2011

ABC-Skandinavia; Dodre

.Dette er det norske navnet på endel planter av korsblomstfamilien. Dodrene er nokså sjeldne i Norge, og er vel innført, og også navnet er av utenlandsk opprinnelse. Det er samme ord som tysk Dotter eggplomme, og det er vel planten som først hadde navnet. På grunn av den gule farven ble navnet også gitt til eggplommen. Det er rimelig å anta at planten har fått sitt navn fra et verb som betyr 'skjelve', og som vi finner i engelsk dodder og norske dialekter dudra, som begge betyr å skjelve. Denne teorien støttes av det faktum at engelsk har flere navn på dodreplanter som er sammensatt med shake og tremble.
Kilde: Johan H. Rosbach, Levende ord

Blomsten på bildet var den eneste jeg fant som var gul, og den sto rett ved inngangstrappa vår og hilste velkommen!
Ukas ordtak:

Du skal få en dag i mårå som rein og ubrukt står, med blanke ark og farjestifter tel!


Uttale: alˈyssum
Alyssum, dodre, (av gr. 'motvirke galskap', antyder at planten er blitt brukt mot hundegalskap), planteslekt i korsblomstfamilien, ca. 150 arter i Europa og Sentral-Asia. Se f.eks. grådodre. Navnet dodre brukes også om bl.a. steinbedplanten silkedodre, Lobularia maritima, og ugressarten dodre, Camelina sativa.
Klipp: Store norske leksikon


 

2 kommentarer:

  1. Vacker blomma. Jag känner inte till denna och efter en koll på nätet verkar den vara ganska sällsynt i Sverige också. Vad trevligt att blomman växer hos dig!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!