torsdag 5. juli 2018

Stell av duftpelargonia, litt ny kunnskapHasselnøttpelargonium

Oversikt og beskrivelse av duftende geraniumer.
Det finnes dusinvis av duftende geraniumer med en rekke dufter. Det eneste de har felles er at duften kommer fra bladene deres, ikke blomstene. Duftende pelargonier har kjertler ved foten av  bladhårene hvor duften dannes. Ved å knuse bladene frigjøres olje og duft.

Selv om duftende pelargonier er i samme familie som ekte pelargonier og har noen likheter, er de faktisk en eget slekt, sammen med de populære zonale (ordinære) eller de årlige pelargoniene.

Blomster
De fleste duftende pelargonier har små blomster, noen er ganske nydelige og noen er så små du vil knapt merke dem. Bladene kan være finskåret eller brede og saftige. Duftene etterligner ofte andre planter, som roser og sitroner, og mange liker å samle dem, både innendørs og utendørs.

Blad
Bladene er tjukke og hårete. Det er mange forskjellige former, fra runde til finskåret og blondeaktig, i nyanser fra grønt grønt til lime grønt.
Blomster: Hver blomst har fem kronblad, to større øvre kronblader og tre mindre nedre kronblader.

Botanisk navn
Pelargonium (Scented Leave Group)

Vanlige navn
Duftende Geraniums, Storksbills (blomster på stilker)

Herdighetssone
De fleste duftende geraniumvarianter  grenser med sone 10-11, men de kan lett overvintre eller dyrkes som ettårige.

Soleksponering
Full sol til delvis skygge. Inne vil duftende pelargonier trenge sterkt lys. De kan strekke seg for mye innendørs i for mye skygge.
Hvis det skjer, kan du beskjære lett, for å skape en mer buskaktig plante.

Plantestørrelse
Størrelsen vil variere alt etter hvilken type det dreier seg om og mengden beskjæring like så. De fleste duftende pelargonier kan vokse til mellom 2 - 3 meter høye og ca 1 - 2 meter brede. Det er også noen dvergvarianter.

Blomstringsperiode
Fra sent på våren  gjennom hele sommeren.

Planting
En håndfull varianter kan starte fra frø, men de fleste er hybrider og må kjøpes som planter. Små planter er ofte tilgjengelige på planteskoler og er vanligvis rimelige. Du kan også enkelt ta stiklinger og lage flere planter. 
Jord skal være godt drenering, men ikke for rik. Som med urter og andre planter dyrket for  essensielle oljer, kan en rik jord redusere styrken av duften. Duftende pelargonier vil helst ha  pH jord, men en litt sur pH på 6,0-6,8 er ideell.

Omsorg for duftende geranium
Vanning: Duftende geraniumer er svært tørketolerante og liker ikke å sitte i våt jord. Vann når jorda føles tørr omtrent en tomme under overflata. Langvarige perioder med tørr jord vil føre til at bladene blir gule, deretter brune og faller av, men planten kommer tilbake igjen med vanlig vann.

Gjødning
Gi litt gjødsel. Duftende geraniumer er lette gjødsle og  duften vil bli sterkere hvis de vokser i mer magre jord. Potteplanter trenger mer gjødsel enn planter i bed. Pottegeraniumer kan få en balansert gjødsel lik halve den anbefalte mengden, om våren og hver 3-4 uker gjennom sommeren, hvis de ser ut som de trenger den.
Ikke gjødsle i det hele tatt om vinteren.

Beskjæring
Kniping og beskjæring vil gjøre duftende geraniumplanter mer tette og buskete. Hvis planta blir for stor, ikke vær redd for å beskjære den tilbake. Våren er den beste tida å beskjære fordi dette vil gi plantene tid til å sette knopper og blomst. Men store planter kan takle noen kutte tilbake i løpet av en sesong. Du kan alltid rote avleggene.

Foreslåtte duft Geranium-varianter
Det er vanskelig å finne en duftende geranium som ikke lukter nydelig, men her er en håndfull som virkelig skiller seg ut.
Epleduft (Pelargonium odoratissimum) - Skarp epleduft og små hvite blomster. 3 ft.
Sjokolademint (Pelargonium tomentosum) - Herlig duft. Runde blader med en mørk senterring. 2 ft.
Mosquito plante (Pelargonium Citrosa) - En lett sitronduft. Skal være effektivt mot mygg. 2 ft.
Spraglete rosegeranium (Pelargonium Graveolens 'Variegata') Sølvkantet, blondeaktige blader med en roseduft.

Design, forslag og bruksområder
Ha planter av duftende pelargonier der du berører bladene: langs en gangvei eller ved inngangen. Disse er flotte planter for potter, de fyller ut og henger over kantene. Duftende pelargonier er spesielt flott i egne potter, gruppert sammen.
Stengler og blader kan brukes i oppsettinger eller tørka for potpourri. Varianter med tett voksende små blader, som Pelargonium crispum, kan formklippes.
Duftende pelargonier har spiselige blomster og bladene brukes ofte til å gi duft og smak til maten f.eks. sukker og gelé.

Skadedyr og problemer med duftende geraniumer
På grunn av duft og tjukke blader er duftende pelargonier de ofte frie for sjukdom. Hvite fluer er den største trusselen, og oftere kan bladlus, melaktig insekter, edderkoppmidd angripe. Spraying med insektmiddelholdig såpe eller olje for bruk på planter bør være godt nok middel til å bli kvitt dem.
Kilde
AV MARIE IANNOTTI Oppdatert 06/16/18, oversatt av meg

Det nevnes ikke noe om temperaturen inne under vinteren, men kanskje her eller her!
Overvintring:

3. Om vinteren vil de fleste pelargoniene ha en kjøligere temperatur med rikelig fuktighet og rikelig med lys, slik at de bør plasseres i en kasse med småstein som er fylt med vann under, for å holde fuktigheten konstant. Pass på at pottene ikke kommer i kontakt med vannet. For å gjøre dette kan du fylle et stort fat med småstein og vann, sett så pottene på en terrakottaskål oppå.
Kutt dem 1/3 tilbake.
Fant svar her: 15- 24 ºC
For å forbedre dvalemodus, flytt planta fra direkte sollys og reduser temperaturen til 8 ºC!
Vanning på skåla er å foretrekke...

Oppskrifter

1 kommentar:

  1. Jeg bor i sør Spania og har massevis av duftgeranium (sitron). Fantastisk plante. Men visste ikke at den dekket så
    mange muligheter som den gjør.
    Har den også ved inngangsdøren for å hindre fluer og
    mygg i å komme inne.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.