søndag 1. juli 2018

Juli, Turans måned
Klasenellikene eller kanskje mest kjent som busknellik, 
i urtebedet, en av Turans blomster

The Etruscan month of July was named after her, although we only know the Latin word for it, Traneus! 
Den etruskiske måneden i juli ble oppkalt etter Turan, sjøl om vi bare kjenner det latinske ordet for den! Turan var den etruskiske gudinna for kjærlighet, fruktbarhet og vitalitet og beskytter for byen Velch. I kunst ble ho avbilda som ei ung jente med vinger. Turan vises i scener på etruskiske bronsespeil. Ho er kledd i flotte klær og smykker, og ho er ofte framstilt sammen med sin unge elsker Atunis, og er en av figurene i scenen som viser Paris´ dom. Ho var ofte assosiert med for eksempel duen, gåsa og fremfor alt svanen, wryneck, kalt Tusna. Turan var lenge en akta gudinne, men vises ikke på Piacenza-listen eller i Martianus-listen over etruskiske guddommer. 

Ho var for etruskerne det Venus var for romerne og Aphrodite for grekerne, og navnet hennes er den pre-hellenske roten til Turannos, slik at Turan kan sees på som herskerinne.
Turan hadde en helligdom i Gravisca, havnebyen til Tarquinia som var sterkt påvirka av gresk kultur. På templet er det en innskrift som kaller gudinna Turan ati, Mor Turan. Således er ho knytta til Venus Genetrix, Venus Aeneas Moder og stamfar til Julio-Claudian-slekta. Den gallo-romerske museumsutstillingen om etruskerne sier at Turan er en av de få etruskiske gudinnene som faktisk har overlevd i toskansk folklore. Kalt Turanna, sies ho å være en ånd av kjærlighet og lykke som hjelper elskende par i kjærlighet.
Kilde


1 kommentar:

  1. Bushnellik vi har mange her, vakre farger.
    En vakker sommerblomst og passer fantastisk til fruktbarhetsgudinnen. Takk for INFO :-))
    jeg visste ikke at juli måneden bli oppkalt etter gudinnen Turan i den etruskiske kalenderen.
    God søndag. Hilsen sender Viola

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.