søndag 15. juli 2018

Sten
Denne steinen lå og lyste mot meg i et steingjerde ved stien opp mot toppen av øya Amantani hvor vi bodde hos en familie en dag. Vi skulle se den fantastiske solnedgangen over Titicacasjøen.
Kan dette være en aventurin («solstein») som er en plagioklas, en type kvarts, med et rødlig farvespill?

Steingjerdene imponerte meg. Mange av dem var bygd opp av én stein i bredden, og jeg kan ikke forstå hvordan de kan stå imot sjøl det svakeste vindkastet.


Rød aventurin styrker egenskapen som er nødvendig for å håndtere andre mennesker. Det virker også positivt på utholdenheten. 
Steinen gir evner til å kunne oppfatte hvordan fortiden har påvirka nåværende ubalanse. 
Den hjelper også mot alvorlige nevroser som kommer og går, fordi den gir forståelse for problemene som ligger til grund for disse forstyrrelsene. 
Aventurin er en stein som virker svært positivt på alt som er knyttet til velstand og rikdom. 
Den gir beskyttelse for haver eller hus i geopatogene (jordstråling) soner. Steinen  absorberer elektromagnetiske stråler og beskytter mot miljøgifter. 

Rød aventurin har en positiv effekt på skjoldbruskvevet som igjen har en forbindelse til nervesystemet. Det bidrar til å opprettholde balansen mellom blodtrykk og stimulerer stoffskiftet. Senker kolesterol, det vil forhindre arteriosklerose og utbrudd av allergier. Det bidrar til å lindre migrene og har gunstige effekter på øynene. 
Aventurine har god effekt på binyrer, lunger, bihuler, hjerte og muskler og urogenitalt system. I form av en eliksir lindrer det hudproblemer. Kilde

Andre farver: grønn, blå, brun, fersken

Utseende: matt prikket med små skinnende partikler

Stjernetegn: Tyren, Tvillingen, Krepsen, Jomfruen

Solstein kalles også aventurinfeltspat. Det er en rødbrun feltspat med et egenartet rødt fargespill som skyldes inneslutninger av tynne lameller med jernglans (hematitt). Feltspaten er vanligvis av typen oligoklas, men et tilsvarende fargeskimmer kan også forekomme i mikroklin-feltspat.
Solstein benyttes som smykkestein. I Norge er solstein særlig kjent fra Sørlandet og fra Finnmark. En vakker solstein ble utvunnet ved Østerådalen nær Tvedestrand, der den fantes i en pegmatitt sammen med hvit gjennomskinnelig kvarts. Denne forekomsten er nå uttømt, men solstein til smykkesteinsformål har i nyere tid vært produsert fra Bjordam gård i Bamble og fra Havredal. Kilde

Kanskje jeg burde få meg en rød aventurin.....Prøvde å bestille dette, men de sender ikke til Europa, så jeg ettersøkte en løsning her!
For ved å kjøpe dette armebåndet, bidrar jeg med poliovaksine til 49 barn!

En annen stein med noenlunde tilsvarende utseende er thulitt som jeg vil ha et eget innlegg om senere. Den er kåra til Norges nasjonalstein, og den har vært inspirasjonskilden til navnet på den nye bloggen min som åpner 6.mai 2019.Thulitt kan likne ganske mye på aventurin i rosa farve, tror jeg, uten å ha granska dem i natura.


Aventurinfeltspat, også kalt solsten, er et mineral og en varietet av feltspat (gjerne oligoklas) som inneholder små flak av hematitt (jernglans) som gir et ildlignende fargespill i rødliggule farger. Kilde
Thulitt, også kalt "rosalin", er en opak (opakmineral = ugjennomtrengelige for lys) og massiv mangan-holdig variant av mineralet zoisitt, som hører til epidot-familien, en relativt vanlig mineralgruppe.
Mineralet ble første gang beskrevet på begynnelsen av 1800-tallet fra en forekomst på Sauland i Telemark. Det ble navngitt av svensken A.G. Ekeberg etter Ultima Thule som var grekernes navn på den nordligste del eller det ytterste av den bebodde verden i gresk mytologi. Mange mener og har ment at dette tilsvarer dagens Norge eller Grønland. Kilde

På våre egne breddegrader har stein alltid hatt stor betydning både som redskap, pynt og symbol.

Fallossteinen på bildet fant jeg tilfeldigvis i kanten av et jorde. Den er ikke stor, så den kan neppe kalles en fallosstein i rette forstand. Er nok naturlig forma.
Steinen er satt sammen av flere ulike sedimentære bergarter og matriks (mindre partikler) og kan derfor kalles en konglomerat. Navnet er latinsk og betyr nettopp blanding.

Her er Norges steiner samla på ett brett i mine ørepynt, helt ideelt for en steingal dame!

Solstein Bamle  Einar Bjordam 905 29 410, Solsteinen Bjordam Steinsenter har besøksadresse Gamle Sørlandske 445, 3967 Telemark.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.