søndag 19. september 2010

Duftende i sølv




Duftende planter har en plass også i høstbildet. De hører ikke bare sommeren til. Ennå  er det mulig nyte godt av plantenes berusende aromaer. Duftende planter med sobre sølvfargede bladverk er elegant dekke til de mer fargesterke blomstene. I samplantinger er de sølvfargede plantene med på å skape spennende komposisjoner. Mange av dem kan godt plantes sammen med høstlyng og pyntekål. De flotte komposisjoner tåler litt frost. Også krysantemum, alpefiol, og eføy klarer noe kulde, men disse plantene vil helst ha en gradvis tilvenning til lavere temperaturer.
Sypressurt (Santolina chamaecyparissus og Asteráceae) er en flerårig plante som har et vakkert sølvaktig bladverk og gule, runde blomster. I Norge dyrkes sypressurt først og fremst for sitt spesielle bladverk og brukes ofte som kontrastplante i samplantinger om høsten. I tillegg har sypressurt en helt spesiell god duft. Planten tåler noe kulde, men vil ikke kunne overvintre uten tildekking.

Karriplanta (Helichrysum augustifolium italicum) blomstrer med små, sennepsgule blomster midt på sommeren. Bladene er grå, sølvaktige, og de både smaker og dufter karri. Planten er relativt ukjent som krydderplante hos oss, men brukes en del sørover i Europa som krydder og te. Hos oss kommer den i salg på sensommeren og tidlig høst, og er en typisk samplantingsplante. Tåler noe frost, men overvintrer ikke.

Sølvkrans (Senecio cineraria) er en mye brukt utplantingsplante på gravsteder og i rabatter. Den er godt egnet som kontrastplante i blomsterkrukker, og særlig om høsten, i og med at den tåler frost. Det finnes også flere typer Helichrysum på markedet, og mange har kanskje brukt sølvgirlander/sølvtråd (Calocephalus brownii) i krukkene. 

Drenering er essensielt
Det hjelper lite med planter som tåler frost dersom krukkene sprekker. Sjøl krukker som benevnes som frostsikker, kan sprekke dersom de fylles opp med vann som fryser.

Overflødig vann må ha mulighet til å renne ut av krukkene. Dette løses best ved å bruke lecakuler i bunnen, og gjerne et lag med filt eller tøy over for å unngå at jord kommer ned i bunnen og tetter hullene. Fyll krukkene med ny, god jord. Plantene trenger mindre vann når temperaturen går ned mot null.
Kilde og klipp: http://www.viivilla.no/duftende-i-solv.aspx
http://www.bygg.no/id/35809

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.