mandag 27. september 2010

Flammende bladverk og gyllen blomsterprakt

.
 
 
 Blomsterbed og hekker gløder snart i mettede farger. Praktsolbrud (Helenium), solsikke (Helianthus annuus) og solhatt (Rudbeckia) vaier på meterhøye stilker, mens gladiolene stråler som eksotiske skjønnheter. Høstgullriset (Solidago) blomstrer med gule klaser og er av de mest utholdende. De høyeste georginene står kraftige som busker med store, tunge blomsterhoder.
Trær
Trær og busker som hele sommeren har innordnet seg som grønn bakgrunn og ramme for strålende blomsterprakt, spiller nå hovedrollen. Lønn, osp, hegg og rogn flammer mot bjørkas og lindens intense gulfarge. Som det eneste bartréet som kaster nålene, avslutter også lerken sesongen i strålende gult. Blant de vakreste småtrærne i hagen nå er hjertetreet (Cercidiphyllum japonicum), og sibirlønn (Acer ginnala). Kirsebær (Prunus) og pære (Pyrus) har også flotte høstfarger.

Busker
Mange av havens mer anonyme busker spiller nå opp med glødende farger: Søtmispel (Amalanchier canadensis), surbær (Aronia), berberis, sibirkornell (Cornus alba ”Sibirica”), blankmispel (Cotoneaster lucidus), krypmispel (Cotoneaster horizontalis), beinved (Euonymus), villvin (Parthenocissus), blærespirea (Physocarpus opulifolius), hjortesumak (Rhus typhina) og korsved (Viburnum opulus).

Stauder i pastell
I tillegg til de glødende fargene i rødt, gult og oransje, finner vi også stauder i sarte eller dype pastellfarger. Aster i ulike nyanser av lilla og blått, knall blå kinasøte (Gentiana sino – ornata), blå ugressklokke (Campanula rapunculoides), stålblå kuletistel (Ecinops), rosa, hvite og lilla høstfloks (Phlox paniculata) og dyp rosa høstbergknapp (Sedum ewersi) er eksempler på stauder som også blomstrer i september.

Blomstrende busker
Sentblomstrende busker gir sommerfølelser til langt ut i september.
Røsslyng (Calluna vulgaris) i ulike nyanser av purpur og hvitt pryder surjordsbedet. Av klatreplantene spiller ulike arter og sorter av klematis nå stjernerollen. Klatreslirekne (Polygonum baldschuanicum) blomstrer også med hvite blomsterslør. Hagehortensia (Hydrangea macrophylla) og syrinhortensia (Hydrangea paniculata ”Grandiflora”) blomstrer i henholdsvis blått eller rosa og hvitt. Sommerfugelbusk (Budleia davidii) blomstrer med lange blå eller lilla blomsterstander og tiltrekker seg sensommerens mange sommerfugler. Buskmure (Potentilla fruticosa) har allerede blomstret lenge og fortsetter ufortrødent utover høsten.
Kilder og klipp: 
http://www.viivilla.no/flammende-bladverk-og-gyllen-blomsterprakt.aspx
http://www.bygg.no/id/35809

5 kommentarer:

 1. Nydelige og fargerike blomster i høstskrud.

  Lurer på hvor reisen går?

  Min lille konkurranse: Selvfølgelig er det lov å angre.
  Det økte poengbeholdningen fra 1 til 2;-)

  SvarSlett
 2. Nydelige farger hos deg i dag!

  Takk for hilsen på bloggen min. Du spør om spisesteder. Det er så mange, men jeg har selvfølgelig mine favoritter. Hele havnen og strandpromenaden er full av restauranter. Jeg har bestandig hatt halvpensjon på hotellet jeg bor, så det er ikke ofte jeg har spist middag andre steder.

  I Puerto de Soller er Restaurant Agapanto et klart valg for meg, både på dagtid og kveldstid. Om dere går dit; hils eieren Ana Maria fra norske Randi og dere får ekstra service. Nydelig mat i herlige omgivelser.
  www.agapanto.com

  Søk i bloggen min på f.eks.
  - Agapanto
  - Paella

  For enklere, men veldig smakfull mat, anbefaler jeg Bar Jules. Der må du også hilse fra norske Randi. Søk "Bar Jules" på bloggen min. Godt beskrevet og mange bilder. Baren ligger ved trikkeholdeplassen akkurat der hvor trikken går opp fra sjøen mot Soller. Dette er også en koselig plass for en drink.

  Om dere skal ha en minneverdig aften med middag i innlandsbyen Soller anbefaler jeg restauranten i hagen på Hotel La Vila. Tror ikke om jeg har noe i bloggen derfra, men her er link til siden: www.lavilahotel.com

  Ønsker dere god tur og nyt oppholdet i mitt jordiske paradis!

  SvarSlett
 3. Tenkte først på Kumbel, når du utfordra meg på "Vittig", men Benedicte Adrian sier det like bra:
  Vi må ikke glemme å le av det helvetes livet. Det er en spøk – men det er den mest alvorlige spøk som finnes.

  Kumbel har forresten fått fast plass på Karavanseraiet. Dèt gruket har fulgt meg lenge

  God tur :)

  SvarSlett
 4. Takk :) Hyggelig å få tilbakemelding på det nye utseendet på bloggen :)

  Ja,"vittig" kan gjerne ha den betydningen noen ganger. Yours truly kan nok være snart ute med sleiva. Må vel bare krype til korset og innrømme min brøde i så måte.

  SvarSlett
 5. Underbara bilder och härliga höstfärger :)))
  Mycket intressant och givande inlägg, som vanlig.
  Ha en bra dag :))
  Mvh Halina

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.