.
Det er på tide å gjøre de siste forberedelser foran havens vinterdvale.
Herren i huset og haven - og jeg har lenge vært uenige om hvor høyt gresset bør være når det hvite teppet legger seg utover det grønne engang før jul. Her fant jeg svaret!
Plenen
For at gresset skal få nok opplagsnæring bør gresset i hagen være 5-6 cm når snøen kommer. Hvis gresset er høyere, er det fare for soppangrep neste vår. Av samme grunn bør du fjerne nedfallsfrukt, kvister, avklipt gress og løv. For å hjelpe gresset i kampen mot mose, er det viktig at gresset får nok næring og luft.
Hvis gresset er sådd på høsten skal plenen ikke gjødsles før til våren. Det er en forutsetning at det er gjort en ordentlig grunngjødning i forbindelse med fresing og planering av jorden. Til gjengjeld skal plenen gjerne spire så tidlig at den kan nå å bli klippet 2-3 ganger, innen frosten setter en stopper for veksten. Klippingen får de unge gressplantene til å bre seg, slik at plenen blir en tett og sunn gressmatte til våren. Dersom gresset skal sås til våren, er gjødsling om høsten bra.
Dekk til blomsterbedene
Busker som lett kan knekke under snøen bør bindes sammen og støttes opp. Blomsterbedene bør dekkes med granbar. Det er viktig at alle visne blomster og blader fjernes, og at det blir vanna godt før granbaret legges på. Dekk staudene godt fordi disse overvintrer under jorda.
Pakk inn de sarte
Enkelte klatreroser og andre frostømtålige klatreplanter lønner det seg å dekke til med sekkestrie før vinteren. Vintergrønne busker som er utsatt for stekende vårsol, og litt sarte busker lønner det seg også å gi en ekstra ”vinterkåpe” av strie. Bartrær med tette, opprettvoksende grener bør surres med ståltråd for at snø og is ikke skal brekke grenene i løpet av vinteren.
Berg rosene
Hypp jord opp omkring rosene for å beskytte podestedet og røttene fra å bli stående i vann som fryser. Bland gjerne inn kompostert kugjødsel som ”matpakke”til våren.
Når frosten setter inn for alvor, dekkes rosene med et godt lag med granbar. Ikke dekk til for tidlig. Blir det for fuktig og varmt under baret, kan det føre til råte- og soppskader.
Frukttrær som beskjæres om høsten, gir færre nye skudd enn de som beskjæres til våren. Kirsebær-, plomme- og morelltrær skal beskjæres om høsten. Resten bør det ventes med til tidlig på våren.
Høst er plantetid
Det er smart å plante busker eller en hekk om høsten. Jorda har en god fuktighet og plantene trives godt i den. Løk av , f.eks. tulipaner kan med fordel bli planta mange i samme farve sammen. Det skaper flotte farveklatter å glede seg over når våren kommer. Enkelte løkplanter som begonia og fresia skal plantes ut om våren og ikke om høsten.
Beskytt balkongplantene
Balkongplantene trenger varsom behandling i vinterhalvåret for å kunne spre farve og glede neste vår og sommer. Sommerblomstene bør tømmes helt for jord. Dette gjelder f.eks. petunia og begonia. Står disse i krukker, er det viktig at vannet renner skikkelig ut før vinteren. Få krukker er nemlig helt frostsikre.
Stueplanter som har tilbragt de lyse måneder på terrassen, skal flyttes innendørs, så de ikke plutselig risikerer frostskader en kald natt sist i september. Plantene skal ikke settes i større potter på denne tiden av året, men forberedes på vinterens hvileperiode ved gradvis mindre vanning. Når lyset så kommer igjen til våren, er det evt. tid for en større potte og en gjennomvanning. Vintergrønne planter bør beskyttes mot vinterkulda og uttørking når vårsola kommer. Et godt tips er å pakke dem inn med strie eller dekke dem til med en isoporkasse.
Spavend grønnsakshagen og andre bed nå.
Graving og luking
Spavend grønnsakhagen og andre bed nå. La jorda bli liggende i klumper. Frosten vil sprenge dem, og jorda blir lett og porøs å arbeide med til våren. Fjern alt av rotugress med det samme.Ta deretter en siste runde i alle bed på jakt etter flerårig "ugress".
Kalking
Kalk litt i blomsterbedene, på gressplenen og under trær og busker. Ikke kalt rododendron, lyng og andre surjords-planter. Gjødsling gjøres til våren.
Fjern høstløvet nå.
Løvraking
Få vekk det meste av høstløvet fra plenen før snøen kommer. Halvråttent, vått løv er tyngre å fjerne til våren, dessuten risikerer du råteskader på gresset.
Et beskjedent løvlagnt er det mulig å hakke opp med gressklipperen slik at det forsvinner ned mellom gresstustene som verdifull gjødsel. Men under frukttrærne er det viktig å rake godt.
Sopp, virus og skadedyr overvintrer gjerne i nedfallsfrukt og blader. Av samme grunn bør du fjerne gamle blader i rosebedet og de visne plantedelene til peonene. Dette bør brennes og ikke legges på komposten.
Kilde :http://www.viivilla.no/gode-hostrad-for-hagen.aspx
http://www.viivilla.no/siste-innspurt-i-hagen-for-vinteren.aspx
Les mer: http://www.plantasjen.no/Nyheter/Artikler-Norge/Host-er-plantetid/
Det mest iøyenfallende er alt løvet som faller. I bedene gjør det ingenting am det blir liggende siden det er fin markmat. Men Gressplenen er ikke like glad for løvet. Det blir rett og slett skadet av løvet og kan dø dersom det ikke blir fjernet eller kuttet opp av gressklipperen.
Rosene vil gjerne ha en ekstra haug med kompostjord over røttene.