søndag 28. august 2011

Kurven full av krydder

 .



Mange krydderurter skal høstes til ulike tider i løpet av sommeren, men de blir ansett for å være met aromatiske like før blomstring. Plukk dem så tørre som mulig. Det beste tidspunktet er sent på formiddagen når duggen har tørka, men før solvarmen er blitt for sterk.
Krydder til  matlaging tørkes med blader og stilk hver for seg fordi stilkene tørkes langsommere. Hvis bladene får sitte på, blir kvaliteten dårligere pga av ujevn tørking.

Tørking av bladene
Tørk bladene i kurver med glissen og luftig bunn eller et såld.
Ta bladene og blomstene av stilken, og bre dem ut i et tynt lag i kurven. Rør rundt med hånden hver dag til de er tørre. Det tar omtrent en uke. Oppbevar dem i en beholder eller et mørkt glass.

Passende krydder:
Basilikum, sitronmelisse, ’karriurt’, estragon, einer, agurkurt, isopblomster, kamilleblomster, kvann, hacesar, vinterhavesar, kjørvel, laubær, lavendel, myske, oregano, ringblomst, rosmarin, salvie, bergmynte, timian, sitrontimian.

Tørk i buketter

Samle krydderurtene i små buketter og la dem henge mørkt og luftig. Sollyset fjerner duften og aromaen. Lufta må kunne sirkulere i bukettene under tørkinga.
Knip av de nederste bladene, og bind stilkene hardt sammen med en tynn hyssing, bast eller en sterk strikk siden bukettene krymper under tørkinga. La dem tørke i 1-2 uker til de kjennes sprøe som papir. Hvis de smuldrer opp ved berøring, har de tørket for lenge, og da forsvinner aromaen.
Ta ned bukettene, og legg dem i en pose. Gni bladene av stilkene og legg dem i mørke beholdere med tettsittende lokk.






Passende krydder:
Basilikum, kvann, karriurt, laubær, mynte, myske, oregano, rosmarin, salvie. sitronmelisse, sitrontimian, sitronverbena, sommersar, vintersar, timian.
Estragon, hestemynte, isop, malurt, merian, ringblomst høstes o på slutten av sommeren.

Tørking ved frysing

Finhakk bladene og frys dem ned porsjonsvis i en beholder for isbiter. Pakk bitene i tette plastposer eller plastbokser. Dill og persille egner seg godt å klippe.

Passende krydder:
Basilikum, dill, gressløk, kjørvel, spansk kjørvel, persille.

Tørk med posemetoden
Knyt en papiepose rundt bukettene under tørkingen. Etter hvert som frøene modnes, ramler de ned i posen. Brukes bare når frøene skal tas vare på!

Passende krydder:

Anis, fenikkel, koriander, karve som alle høstes på slutten av sommeren.



Anisisop


Alt om krydder - verdt å vite:
http://www.snl.no/krydder

4 kommentarer:

  1. Dette var flott å vite.
    For ei koselig kurv også da.
    Min mamma hadde en sånn, Jeg en liten , hun en stor.
    Gode minner.
    Klem

    SvarSlett
  2. msse gode tips å hente her :)

    Ha ein fin kveld :)

    SvarSlett
  3. Fint om krydder - fine bilder av krydder også! Hva ville kokkelering vært uten krydder? Ha en fin uke.

    SvarSlett
  4. Krydder er viktig, og du kan dine ting.

    Jeg venter på varer, så straks de er her sender jeg rosesymbolet (bokmerket).

    Klem

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.