søndag 21. august 2011

Huskeliste for sensommerhaven

.
Ligularia dentata 'Othello'

Så er ferien godt og vel forbi for denne gang, sommeren går inn i sine siste uker, og døgnet har mistet noe av lyset og varmen. Sensommerblomstene blomstrer fremdeles, og bær og frukt modnes. Ennå er det nok å henge fingrene i for haveeieren.




Her er sju ting det kan være verdt å ta fatt på de neste ukene:

* Samle inn frø til neste års blomster. Før du kvitter deg med avblomstrede sommerblomster og stauder, kan du høste inn frøene. Stemorsblomst, lobelia, petunia, og lupin er bare noen av blomstene som har frø som er enkle å høste inn. Hvordan du høster frø kan du lese om i denne artikkelen.
* Ser ikke sommerblomstene fullt så friske ut i krukkene sine lenger? Plant et par nye krukker med høstblomstrende planter som kan ønske gjester velkommen ved inngangspartiet. Les mer om det her.
* Høst inn krydderurtene. Tørk dem godt og oppbevar dem på glass, eller frys dem ned i små poser eller isbrett, så har du urter vinteren gjennom. Har du gressløk, kan du klippe ned hele tuen, hakke den opp og fryse den ned i porsjoner. Er du i tvil om hvilke krydderurter du kan bruke til hva, vil denne oversikten gi deg noen tips.
* Hvis peonene har vokst seg store, kan det være en idé å dele dem. - Plant dem igjen med røttene maks fem centimeter under bakken, anbefaler Hageselskapet i Den grønne sans. Hvordan du deler stauder kan du lese om her.
* Hvis frukttrærne bærer rikelig med frukt i år, kan det være at du bør støtte opp greinene så de ikke brekker under byrden.
* Planlegge neste års blomsterprakt. Årets løkkataloger er rett rundt hjørnet. Kanskje finner du noen nye og spennende løker du vil prøve ut til neste år? Les mer om løksetting her.
* Skal du anlegge ny plen, er sensommeren en fin tid å gjøre det på. - August er en måned som passer godt til å anlegge en ny gressplen, enten du sår frø eller ruller ut ferdigplen, skriver mener Eva Rönnblom i Hagen gjennom året. Nå er den verste varmen over og faren for at jorden skal tørke ut under den viktige spiringen er ikke like stor som tidligere på sommeren. Her kan du lese hvordan du lager plen med gressruller.
Kilde: http://www.viivilla.no/Huskeliste-for-sensommerhagen.aspx
Tekst: Sesselja Bigseth, Publisert: 18.08.2009


.

1 kommentar:

  1. Takk for påminnelsen,
    jeg har absolutt en del å gjøre før høsten setter inn for fullt. Noen frø kan jeg samle inn, og blomstene i krukker begynner å famle så her kan nok noe gjøres. Krydderurter, peoner og frukttrær har jeg ikke, og plen er jeg definitivt ferdig med. Derimot har jeg påbegynt planlegging av neste hagesesong :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.