fredag 4. juni 2010

Hva gjør man når det er streik?

Detalj av Astrid Nondals maleri "Botanisk 1"Jo, man går på den utstillingen man skulle ha vært på med elevene! Utstillingen på F15, Alby, på Jeløya var på programmet i går, men på grunn av streik ble vi som er organisert i Utdanningsforbundet, forhindret i å være med som reglene er under streik.
Derfor tok jeg turen i dag sammen med søstera mi.
 Illustrasjon av renessansehaven på Hafslund hovedgård 
og flora av D.H. Cause: Die Koning Hovenier, 1676Utstillingen var en blanding av nye malerier, videoer, installasjoner, montasjer og tegninger med have som tema. I tillegg var det gamle haveplaner,  typigrafiske malerier og floraer. Jeg hadde store forventninger til utstillingen, og da blir det som regel vanskelig å oppnå den helt store begeistringen hvis ikke alt er som forestillingen. Altså, gikk jeg derfra med blandede følelser.
"Herregården Alby på Jeløen sett fra sjøen" 
maleri av Peder BalkeOmgivelsene til Alby gård er fantastiske. På maleriet viser anlegget fra sjøsiden engang på midten av 1800-tallet.
Haven er planert sånn at det oppstår et optisk bedrag. Det ser ut som om sjøen er rett bak steingjerdet, men sannheten er at det er ganske langt til strandkanten.
I haven blomstrer rododendron, og publikum nyter den kjente Albykringla på plenen. Per Christensen har laget et stor maleri av den som dessverre ikke er å finne på nettet.
Idyll på Alby


Det ble en heldagstur med flere stopp. Etter F15, dro vi til Mamen på Røed gård. Her var vi innom gartneriet, kafeén og gikk en tur i landskapshaven. Ingen roser var sprunget ut i rosehaven ennå, så en tur til litt senere er påkrevd.

Jeg har studert kunsthistorie sammen med herr og fru Mamen. Det er utrolig hva dette driftige ekteparet har fått bygd opp av en gård på ruinens rand. For anledningen hadde jeg på meg en ny kjole overstrødd av nydelige roser.
I gartneriet dukket denne merkelige margeritten opp!Neste stopp var tegnebienalen i Møllebyen. Her ble jeg stående å tenke: hva er tegning, og hva er ikke tegning? Jeg har vanskelig for å forstå at installasjoner, skulpturer og modelleringer er tegning. For meg er tegning kun alene STREK eller noen ganger PUNKTER.På veien hjem svingte vi bortom Dyre Gartneri og fikk med oss både roser og stauder hjem, pluss noen avleggere av ulike petuniaer.
Om ikke vi fikk nok roser der, fikk vi det i alle fall hos Roseeksperten i Råde. Rosene som hadde lidd og ikke overlevd kulda i vinter og den ufyselige uka med snø i april eller var det i starten av mai (?), må erstattes med nye. Fem roser står nå på kjøkkenterrassen og venter på å komme i jorda.Innkjøpte roser:
Alfred de Dalmas, kr. 185,- på Dyre Gartneri- til orientering kr.130,- hos Roseeksperten som vi kom til etterpå!
Leonardo da Vinci, kr. 130,- hos Roseeksperten
Maxima, albarose også til samme pris hos Roseeksperten
Rosa Pendulina Art, samme pris, samme sted!
Thor Heyerdalsrose, kr. 110,- , samme sted, kjøpt inn til sønnen som har et spesielt forhold til denne mannens bradger.

Nå er samling av roser med kunstnernavn starta!Og noen blomster til Frøyas fontene, blant annet kattefot og fioler. Noen ulike basilikumslag ble også med hjem. Basilikum er så trege til å gro fra frø. Mine er bare tre milimeter høye, og jeg har liten tro på at de rekker å bli store inna sommeren er over.

Mer informasjon av utstillingen på F15:
Så når man er have -og kunstinteressert, er det ikke noe problem å fylle dagene med noe innholdsrikt mens streiken pågår, utenom å være streikevakt og å støtte aktivt opp om fagforeningens arranmgementer, for det er viktig å markere en så betydningsfull kamp der lik lønn for lik utdanning og likt verdsatt arbeide, er parolen og målet.

3 kommentarer:

 1. Spennende bilder :) Da ble det utstilling på deg selv om det ble uten klassen.
  Gleder meg til å høre mer om hvilke roser du har skaffet deg, og om blomstene til Frøyas fontene.
  (Jeg liker ikke å være politisk i Bloglandia, men gir min fulle støtte til streiken! Stå på!)

  SvarSlett
 2. Takk for hyggelig kommentar på bloggen min. Godt at du kan få litt tid til kunst og hage. Du er innmari flink :o)
  Irriterande og miste roser , spesielt om dei er store, vi trudde vi hadde mista 2 STORE gammeldagse roser, har skåre dei nesten helt ned og men heldigvis ser vi at dei kjem fra rota.
  Gleder meg til å sjå når dei blomstrer dine nyinnkjøpte. Ha ei fin helg:0)

  SvarSlett
 3. Nydelig bilder.
  Greit du kan få litt tid til kunst og hage.
  Gleder meg til å se rosene med kunstnernavn og plantene Frøyas fontene.
  Ønsker deg en strålende helg.
  Klem fra Mio

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.