lørdag 12. juni 2010

Mine hoya

Hoya Mulitiflora Javanica


Jeg har to hoyaer, - navnet har jeg lært av Mia, for jeg har alltid kalt dem for porselensblomster, men det er nok bare noen av dem vi kan kalle det! 
To er ingenting mot hva Mia har. Det er verdt å ta en titt på hennes imponerende samling. Der er det blomster jeg aldri har sett før. Mine to mener jeg, er ganske vanlige. Den første er tatt inn fra Sverige, tror jeg,  før jeg visste at et var ulovlig eller før det var ulovlig! Den andre fikk jeg av en gartner på sjukehuset der jeg jobba som lærer, fordi jeg lagde en plakat om røyestopp for han som han hang i pauserommet på gartneriet. 
Den har siden spredd seg over det ganske land som avleggere. Planta er temmelig villig til å slå rot. Den første har jeg også beskjært mange ganger. Nå er den litt forvokst og trenger en stuss igjen.
Begge er ganske nøysomme både med hensyn til lys, vann og stell forøverig. Derfor har jeg en på jobben også. Kan stå hele ferien uten tilsyn!
Når den blomstrer, sender den ut en ikke helt behagelig duft om kvelden. Så lenge det er skjønnheten som vil ha oppmerksomhet, blir lukta negisjert!Hoya pubicalyx eller Bella eller Hoya carnosa * Wax vine eller ?
Mia får hjelpe meg å finne navnet! Se kommentar.


Asclepiadaceae er også et annet felles navn. Det samme er voksplante! Kjært barn - mange navn...

4 kommentarer:

 1. For 2 år siden fik jeg et bitte lille skud af en hoya. Den står nu og har travlt med vokse og vokse og er efterhånden 2 gange rundt på den bue jeg har givet den at vokse langs med.
  Hvor gammel skal en hoya blive før den vil blomstre ??

  SvarSlett
 2. Tack for höga tankar om mig, men jag är ingen specialist. Det du har ser ut som en Hoya Carnosa men det ska jag inte 'ta gift' på..Det är så många som liknar varandra. H.Publicalix har mer spissa, 'prickikga' blad.. Jag har sticklingar som blomstrar efter någon cm och veckor, andra hr jag väntat många år på som den som har knopp nu,H.Vitellinga, men gemensamt är att stort sett alla blommar bäst efter en torkperiod och ingen nästan, bortsett från din Multiflora for exempel, tycker om speciellt mycket vatten, då blir det stora gröna plantor och lite blomster.. Just nu har jag en med en läcker knopp och en blomma jag aldrig har sett, spännande tycker jag.. lite luddigt svar kanske, men det finns sidor som är jättebra ute i cyberspace, jag har några av länkarna på min sida..

  SvarSlett
 3. Oj där kom det med ett G för mycket, jag menade självklart H. Vitellina..

  SvarSlett
 4. Å det var vakre bilder:)

  Ønsker deg en SUPER helg!

  Klem fra Anett:)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.