tirsdag 15. juni 2010

Primstaven, VITUSMESSEDagen kaltes vaskernatten eller laugarmorgonen, og man sopte bort røyk og sot fra veggene i røykstuene.
Kilde: http://www.ukeavisenledelse.no/arkiv/juni_2006

Fang ei marihøne mellom hendene og rist forsiktig samtidig som du sier
- Gullhøne gullhøne fly i dag
i morgen blir det godvær.
Så åpner du hendene. Flyr marihønen av gårde er godværet i boks! 
Kilde: http://www.tv2.no/ver/article1983053.ece

Vitusmesse, dagen er til minne om St. Vitus -  navnet hans er kanskje bedre kjent i en annen form, nemlig St. Veitsdans, fra Sicilia som helbredet keiserens sønn for epilepsi. Man trodde tidligere at Vitus kunne hjelpe mot nervøse rykninger som etter ham har fått navnet sanktveitsdans. Skytshelgen for dem som lider av epilepsi eller "sanktveitsdans".
Klipp fra Dagen i dag:

15. juni ble kalt Vitusmesse og var helligdag for St. Vitus eller Veit, som i legenden er forbundet med Sicilia. Vitus ble særlig feiret i Tyskland. Til å være så kjent helgen i Europa er han faktisk en svært uklar skikkelse. Hos oss var det en mindre viktig festdag.

Vitus (ca. 293-305) er blitt æret fra de eldste kristne tider, men tross dette vet man så å si ingenting om ham. Visstnok skal han ha lidd martyrdøden i Lucania i det sørlige Italia.

Valfart
I middelalderen val-fartet epileptikere og de som led av ufrivillige bevegelser eller sanktveitsdans (chorea) til hans kapell nær Strasbourg. Det henger sammen med legenden om at Vitus helbredet epilepsi. Slik valfart har neppe hatt særlig stor betydning hos oss.

Lokal helgen
I 1969 ble Vitus fjernet fra den katolske helgenkalenderen som gjelder for hele verden. Faktaene om hans liv og undere var nok litt for spinkle. Men han kan fortsatt feires som lokal helgen 15. juni.

Primstaven
Vitusmesse ble vanligvis ikke markert på primstaven.


1 kommentar:

  1. Jeg har her i Danmark set gamle journaler, men fra nulevende personer g, hvor epilepsi var beskrevet som Sankt Veitsdans!!
    Interessant at det stadig er så tabubelagt en sygdom..

    Ha en dejlig dag :-))

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.