lørdag 5. juni 2010

Plantefibre, papyrusPapyrus er en tidlig form av papir lagd fra margen av papyrusplanten, Cyperus papyrus. Papyrus er også betegnelsen på manuskripter skrevet på et slikt materiale.
Papyrusplanten vokser vanligvis til 2-3 meters høyde, men kan vokse til å bli 5 meter høy, og Nilen i Egypt var en gang rik på denne planten. Papyrus er først kjent å ha blitt brukt som skrivemateriale i oldtidens Egypt for omrking 6000 år siden, men er også blitt brukt i store deler Middelhavsområdet samt indre deler av Europa og sør-vest Asia.Papyrusarket viser navnet mitt skrevet i dagens hieroglyfer.Ordet papyrus kommer fra gresk papyros (πάπυρος). Gresk har også et annet ord for papyrus, nemlig βύβλος (byblos). Den greske forfatteren Theophrastus som levde i det fjerde århundre før Kristus, brukte ordet papyros når planten ble brukt til mat, mens ordet byblos beskrev plantens bruk utenom matlaging, deriblant som skrivebunn. Vi finner også igjen ordet byblos i for eksempel bibliotek, bibel og bibliografi. Ordet papir stammer også fra papyros.
Noen steder angis det at egypterne refererte til papyrus som pa-per-aa ("det som kommer fra farao"). Det finnes imidlertid ingen kjente tekster som bruker denne betegnelsen. På det egyptiske språket var papyrus kjent som wadj, tjufy og djet.
Kilde: wikipedia


Bildet over er lånt. Det viser papyrusbåten Ra II som Thor Heyerdahl seilte over Atlanteren med  i 1970. Ny utstilling på Kontiki-museet nå om den dramatiske ferden!

3 kommentarer:

 1. Hello Vilt og Vakkert/Nina's blog! Finally I was able to get around and read a lot from your very enjoyable, informative writings! It just came in a very good English translation and it is really a pleasure to read it.
  I was in Hilde's blog and when I clicked on your blog I got what I was looking for since a while.
  It is true: " who seeks: will find" :-) Thanks for the efforts you put into these blogs! Love: Julia/bluebird :)

  SvarSlett
 2. Åhhhh, Thor Heyerdahl var min helt store helt da jeg var barn og jeg har ikke helt tal på hvor mange gange jeg har besøgt Kontiki museet.
  Må se at finde tid til at komme en tur forbi igen denne sommer...

  Ha en fantastisk weekend

  SvarSlett
 3. Very interesting. Papyrus is a tough plant.

  Love the new look of your blog :)

  Have a great day!
  *hugs*deb

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.