Dette maleriet av Nikoali Astrup var foran på leseboka vår da jeg gikk på det vi da kalte folkeskolen.
Siden den gangen har maleriet både fascinert meg og virka skremmende på meg. Det er noe magisk, trolsk og uhyggelig over det. Samtidig viser det glade mennesker som danser, er forelska, brenner bål og feira St. Hans. Stemningen skulle være lystig. Det er skyggene, de høye fjella, de dype farvene og de heftige penselstrøkene som skaper dramatikken. Bildet er udatert. Han har gjort mange tilsvarende bilder, også grafiske eksemplarer.
http://www.sparebankstiftelsen.no/kunst/works.php?sortering=TittelNO&medium=1&artist=2&lid=4&mid=4&pAntverk=100
Tradisjonen med å tenne svære bål, særlig langs kysten, var opprinnelig en hedensk skikk. Før i tiden var det vanlig å tro at de marker som bålet lyste opp ville bli ekstra fruktbare, og at bålet ville beskytte mot onde ånder.
Ilden skulle også holde heksene borte. Ifølge folketroen var heksene spesielt aktive midtsommernatt. De kunne for eksempel være ute for å samle ingredienser til sine trolldomsaktiviteter, eller de var på vei til heksemøter ved Troms Kirke eller i Blokksberg i Harzen.
Foto:Leni
Slik kan du lage magisk ild...
Noen steder har det vært tradisjon å brenne en heksedukke på toppen av bålet. Denne tradisjonen er relativt ny. Den ble først populær sent på 1800-tallet og var mest vanlig blant middelklassefolk.
Magi
For at St. Hans-bålet skulle få slike magiske krefter skulle det opprinnelig tennes med ny ild; «villild» eller «nødild». Dette var ild som tentes ved å gni to trestykker mot hverandre. Slik ild var regnet som et sterkt magisk middel.Ikke bare ilden hadde magiske krefter på midtsommernatt. Det gjaldt også for planter og urter. Til denne overtroen var det knyttet en skikk som for noen fortsatt hører med til St. Hans-feiringen.
Denne skikken går ut på at en jente skal plukket syv ulike sorter blomster på St. Hansaften og legge dem under puten sin. Og i drømmene sine den natten skal hun se sin fremtidige ektemann.
Legg sju sorter under puta!
Utbredt tradisjon
Det er ikke bare i Skandinavia man har tradisjoner på midtsommernatt. I Latvia for eksempel, er dagen viet til å feire alle menn med navnet Janu, etter Janu diena som er deres navn på St. Hans.
Også på andre siden av Atlanteren feires dagen. St. Hans, eller St. Jean Baptiste som er det franske navnet, er fransk-kanadisk skytshelgen. I Canada er dette derfor en helligdag som feires med parader, fyrverkeri og bål.
Kilde: http://www.abcnyheter.no/node/41088
Se også: http://viltogvakkert.blogspot.com/2009/06/dante-gabirel-rossettis-venus.html
Qehenne har også publisert et supert innlegg om hva St.Hansaften er forbundet med:
http://qehenne.wordpress.com/2010/06/17/abc-runde-3-j-2/
:( No translation!!!!
SvarSlettLike to read your blog!!!! Julia/Blue bird :(((
Got translation momentarely! :D
SvarSlettTakk for spennende historie og gode bilder.
SvarSlettØnsker deg en flott feiring
Hej Björg
SvarSlettJeg har alltid vert fasinert av Astups häftiga malinger,och önskat att komme till en riktigt midsommerfeiring i denna fjellvärld,där man trollstemmer felan vid midnatt(gör dem mera gnällig)
Men enn så länga har jag inte lyckes med det.
liker ikke att mittsommerfesten kalles st.hans.Föler mig trött på att kirken har tatt over alla gamla traditioner.att man bränner låtsashexor känner jag også ubehag vid,när man tänker på att kvinnor verkligen har blitt brent som häxor.Annars är detta en härlig helg med blomkranser och kärlek.
Ja, Astrup er vel den som har skildret St. Hans best gjennom flere av sine bilder. Dette bilde er det fineste synes jeg, noen av de andre er veldig dystre, og jeg synes jeg ser djevelen i noen av dem. Man får assosiasjon til heksebrenning som du også nevner. Det som er spesielt er at bålene til Astrup er tent i fjellet, og ikke nede ved sjøen. Tusen takk for hyggelig kommentar på bloggen min. Ha fortsatt en fin St. Hans feiring-
SvarSlettSå flott innlegg :-) Bildet er dramatisk og har en trolsk stemning. Her kom også frem nye opplysninger til Jonsokfeiringen. Supert! Ha en deilig kveld.
SvarSlett