onsdag 9. juni 2010

PRIMSTAVEN, KolumbamessePrimstavsymbol: laks

Opprinnelig efter St. Colomba eller St. Columcille. Dagen er til  minne om den irske helgen Columba som også ble dyrket på Vestlandet og på Island. Skottlands apostel grunnla Lona-klosteret i det 6. århundre.
Kolbjørn er en fornorsking av Columba. I norsk folketradisjon var primstavmerket en fisk. Denne dagen begynte sommeren, og laksen gikk opp i elvene.

Klipp fra Dagen i dag:
9. juni ble kalt Kolbjørn med laksen og er en av de pussigste forvanskingene av katolske helgennavn. Den offisielle betegnelsen er Kolumbamesse eller Columbe abbatis på latin. Dagen var til minne om den irske Kolumba, som ikke blir forbundet med laks.

Kolumba av Iona (ca. 521-597) var født i Irland, der navnet blir stavet Columba. Han ble opplært i den kristne tro, prekte og grunnla flere klostre.

Kloster på Iona
Pikterne i det nordlige Skottland var fortsatt hedninger, så i 563 dro Kolumba sammen med tolv slektninger til øya Hy (nå Iona) på vestkysten for å grunnlegge et kloster der.

34 år i Skottland
Kolumba skal ha oppholdt seg 34 år på Iona. Men man mener at hans betydning for kristningen av Skottland har vært sterkt overdrevet i de senere beretningene om hans liv.

Levningene flyttet
Etter fire vikingangrep på Iona ble relikviene etter Kolumba overført til Dunkeld i Tayside i Skottland i 849, hvor de ble besøkt av mange pilegrimer på 1000-tallet. Iona og klosteret der tilhørte erkebispesetet i Nidaros 1154-1266.

Irland og Skottlands apostel
Minnet om Kolumba som Irlands og Skottlands apostel levde videre først og fremst i Irland, Skottland og Northumbria (Nord-England rundt York).

Også på Vestlandet
Kolumba ble også dyrket på Vestlandet og på Island som helgenen Kolban eller Kolbjørn.

Forveksling
Kolumba blir ofte blandet sammen med en annen hellig ire, nemlig Columbanus eller Kolumban av Bobbio, som er Irlands skytshelgen. For å skille de to blir Kolumba ofte betegnet som den eldre og Kolumban som den yngre.

Laksen
Fordi Kolumba ikke ble ansett som noen stor helgen i største-parten av Norge, ble andre fenomener knyttet til dagen. Man mente at nå begynte sommeren. På denne tiden begynte også laksen å gå opp i elvene.

Symbolet er ikke på primstaven fra Halden.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.