Primstavsymbol: Kors, solhjul, tre med krone, krune, en ljå
St. Hans
Navnet Jonsok kommer av det norrøne jónsvaka, av Jon, som er ei forkorting av Johannes. St. Hans er ei forkorting av Sankt Johannes' dag. I den katolske kirke er den 24. juni minnedag for Johannes døyperen sin fødselsdag.
Dagen ble betraktet som sommersolhverv, og var den viktigste merkedagen i sommerhalvåret. Tradisjonene rundt dagen er ofte mer folkelige enn kirkelige fordi de kretset om skaping og vern av liv, og kan ha sammmenheng med at feiringen ble knyttet opp mot det hedenske midtsommerblòtet..
Det er en gammel solfest. Det å brenne bål midtsommer-kvelden stammer fra hedensk tid. Buskapen merkes med tjærekors.
De fleste jonsoktradisjonene er konsentrert til kvelden før og natta til jonsokdagen. Jonsoknatta var ei viktig våkenatt i katolsk tid, med valfart til hellige steder, nattmesser og våker i kirkene.
Buskapen merkes med tjærekors.
Merke: Sol, kors, timeglass, solhjul
Kommentar fra Wenche- landflyktig norsk i Sverige:
Jeg så att det var Kelterna som hade med sig skikken med eld og store bål till norden, här passade den så bra in med folkekynne att den ble kvar, mens den försvann Europa.
Dagen i dag
24. juni ble kalt Jonsok, Jonsmesse, Jonsvaka eller St. Hans og ble regnet som fødselsdagen til døperen Johannes, på latin Festum nativitatis Johannis bap-tiste. Dagen ble også ansett å være midtsommer. Derfor fant det sted både kirkelig og folkelig feiring.
Apostelen Johannes fikk fødselsdagen lagt til sommersolverv av kirkefaderen Augustin rundt år 400. Tanken var å erstatte en gammel hedensk feiring som alltid hadde funnet sted denne dagen. Dessuten var det riktig ifølge Bibelen at fødselsdagen til Johannes falt på en dato seks måneder før Jesus ble født.
Midtsommer
I folkelig tidsregning var dette midtsommer og den viktigste dagen i sommerhalvåret. Skikkene som lengre sør var forbundet med 1. mai, ble hos oss knyttet til midtsommer. Det gjelder både dansen rundt bålet eller maistangen og pyntingen med løv.
Symbolet er på primstaven fra Halden
Les mer: http://www.abcnyheter.no/node/41088 |
Hej Björg
SvarSlettVi inte hatt midsommer festen här i Sverige ennu, eftersom den alltid ligger på fredagen etter.Det sies att det er för att man skal ha helgen fri för att kunde komma ut i naturen ,men jeg vet ikke sikkert, det det sies ochså att man dricker så mye midsommernatten att man må ha ledigt ett par dager etterpå .
Jeg så att det var Kelterna som hade med sig skikken med eld og store bål till norden, här passade den så bra in med folkekynne att den ble kvar ,mens den försvann Europa.