mandag 28. juni 2010

Ballastplantene

Ballastplantene

 Russestarr, foto Kristin ViganderEn av plantene som vokser nede ved Vesterelva er russestarr, carex praecox, landets eneste forekomst og en av de ytterst få i Norden.

Noen lurer kanskje på hva ballastplanter er! Det er planter som kom med jord, som frø eller rotrester, fra fjerne strøk. Skutene skipa ut f.eks. murstein fra brukene langs Glomma til havner i Europa, og på tilbaketuren fylte manskapet lasterommet med jord for å få et stabilt skrog og en båt som ville ligge godt i sjøen.Smalsvineblom, foto: Egil Michalsen
Tornbeinurt, foto: Rolv Hjelmstad
Krypmure, foto: Egil Michaelsen
Ballastknappurt, foto: Egil Michaelsen
Kronvikke, foto: Egil Michaelsen
Vortemelk, Euphorbia peplus

På tidligere Røds Brug vokser også smalsvineblom, tornbeinurt, krypmure, ballastknoppurt og kronvikke, alle store sjeldenheter og typiske ballastplanter.
Vortemelk er også en ballastplante fra gamle dager!


Nordvest på Kråkerøy
Ballastområdet ligger nordvest på Kråkerøy, og letteste atkomst er fra Selma Nygrens vei (veien fra rundkjøringen ved Stadion mot Glombo). Det er en 10–15 minutters spasertur hit fra Stadion. Sensommeren og høsten er en fin tid å studere plantene her ute.
Åstrøm forteller at det er funnet en rekke sjeldne ballastplanter på Røds Brug. Noen finnes ikke andre steder i Norge. Informasjonstavlen har bilder av de fleste av sjeldenhetene.
Svært sjeldne planter
Her kan vi lese at Røds Brug har landets eneste forekomster av smalsvineblom, russestarr, ballastknoppurt og en krysning av nikketistel og krustistel. Blant andre sjeldenheter på ballastområdet finner vi valurt, krypmure, stripetorskemunn, blåbringebær, veivortemelk, duftvikke og kronvikke. Her har det utviklet seg et helt spesielt plantesamfunn. Kilde


http://www.markblomster.com/Markblomster/Flora/Norsknavn_B.html
de.academic.ru/dic.nsf/dewiki/413554
xxx

1 kommentar:

 1. Jeg er stadig innom deg og lærer mye selv om jeg ikke er så flink med kommentarer.
  Litt av en jobb du gjør her .
  Nydelige blomsterbilder.
  Ha en fin ukestart
  Klem

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.