torsdag 24. juni 2010

JonsokblomFamilie: nellik
Latinsk navn: Silene dioica
Kronbladene er oftest fiolette, men kan også være hvite eller blekrøde. ut.
Blomsten har flere navn: fløyelsblom eller praktstjerne.
Rød jonsokblom er vidt utbredt, fra havskjærene til høyfjellet, og veksler ganske mye. Ute i fugleskjærene finner vi en stor, mørk, tjukkblada form med store blomster. I høyfjellet er den mye mindre, men svært riktblomstrende. I skogen finner vi en spinklere, lysgrønn form med forholdvis små blomster.
Men hvor den enn vokser, setter rød jonsokblom ganske store krav til jordsmonnet, og forekomsten i fugleskjærene viser at jorda simpelthen ikke kan bli for næringsrik for den!
Blomstrer i juni-august.
Kilde:Knut Fægri, Norges planter

Rød jonsokblom er en flerårig blomst (staude) av smelleslekten (Silene) i nellikfamilien (Caryophyllaceae) som varierer i høyde fra 25 til 70 cm. Planten er lett kjennelig på de sterkt rød-rosa blomstene og blomsterbegeret med hårete stengel og motsatte, lansettformede blad. Blomstene kan også være hvite.
Hunnblomstene har mer runde og rødere begere bak kronbladene, men ikke så utpreget store som hos slektningen engsmelle (Silene vulgaris).
Rød Jonsokblom vokser i hele landet i veigrøfter, i all kulturmark (beitemark, eng, åker) og på avfallsplasser og rundt industrifelt. Den kan forekomme i høyder nesten opp til 1.800 m.o.h.
Rød jonsokblomst er en indikator på tungmetaller i jorden.
Kilde: Wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.