tirsdag 15. juni 2010

Et midlertidig urtebed
Urtebedet der maturtene står er overgrodd med valmuer. Skulle nesten tro at frøa jeg tok med meg fra diverse slottshaver i Skottland for ørten år sida plutselig har bestemt seg for å titte opp av jorda. De tomatrøde har vært der i mange år uten å ha vært til sjenanse. Om noen dager får jeg vite om det er dem som har spredd seg så kraftig, eller om det er noen skotter som har slått rot.
Der skal de imidlertid ikke få stå i ro! I mens har årets urter tatt plass i vinduskassene. Heidelbergrosa kommer flott med mange nye skudd.


Så snart blomstringa er over, flytter jeg alle, både gamle travere og nyankomne, over til det som før vi kom hit, var et bed for sukkulenter. Hadde det vært i god forfatning, ville det nok ha vært en samling der fremdeles, men det var så puslete at vi brukte det som lagringsplass under ombygginga, og etterpå ville vi ha noe i høyden for å skjerme innsynet til kjøkkenet fra gata. Einer, kjeglegran og hengeblødbøk ble planta - ikke akkurat noe fortvoksende. Etter tjue år kan det kanskje sies at innsynet er noe redusert!


Om det ikke vokser hummer og kanari her, så er det ikke langt fra. Bedet har allerede et par valmuer jeg ikke fant plass til andre steder da plantene kom med postbilen en gang i tida. Nå skal de få selskap.
Grubler på ideen om å fjerne alle greiene nederst på trærne for at blomstene skal få lys - samtidig som de skjermer innsynet i den grad det er nå. Det kan også bli litt artig med einer som har bar stamme og nåler i toppen!


I grunnen ikke så dumt med matkrydder rett utafor kjøkkenvinduet. Bare å åpne, nype og rett i gryta.


Aller nærmest er persille fra Blue Bird på Long Island, så er det herlig kanelbasilikum, småbladet basilikum og mørk basilikum. Innimellom er det små salvier:  Texassalvie og Dusksalvie.
En kokk svarte engang på spørsmålet: Hva ville du velge hvis du bare hadde tilgang på ett krydder?
Basilikum, svarte han bestant. Enig. Har jeg skrevet det før? Kan ikke gjentas for ofte....
Urtene ser litt medtatte ut. Det kommer av at de nettopp har blitt planta.

2 kommentarer:

  1. Det är en sak jag jag har funderat på, vet du var brudens slör kommer ifrån? Bruderna för hade mycket band och blomster i håret.Det är bryllups feber här, det är inte konstig att man får många tanker om traditioner.

    SvarSlett
  2. Heisann! Nei, men det må vi finne ut. Setter i gang en research! Håper jeg finner svaret snart!
    Ha det godt så lenge. Håper Vestlandet viser seg fra sin beste side!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.