lørdag 19. juni 2010

Historien bak brudens blomsterTradisjonsrik bukett med timian og løkblomster


I århundrer har blomster stått for en rekke følelser og verdier. Roses for kjærlighet, liljer for dyd og så videre. I gamle ekteskap holdt bruder urter under sløret sitt for å symbolisere troskap. Greske bruder hadde eføy som et symbol på evig kjærlighet. Appelsinblomstrer (er de blomstene som forbindes sterkest med bryllupsblomster) ble valgt av spanjolene til å representere lykke og oppfyllelse, fordi appelsintreet blomster og bærer frukt på samme tid. I løpet av enda tidligere tider i såkalte «primitive ekteskap" når frykten for demoner var mest utbredt, flettet bruden stinkende kranser av urter og krydder i den hensikt å skremme bort onde ånder.
Kilde: http://ourmarriage.com/index.html

Brudebuketter ble opprinnelig laget med sterke urter som timian og hvitløk. De var også ment å skremme bort onde ånder, og å dekke stanken av folk som ikke hadde badet på en stund!
De mest brukte blomstene nå er roser, liljer, liljekonvall og orkideer.Min brudebukettDet er blitt brukt blomster i bryllupssermonier i hundrevis av år. Ofte var blomstene knyttet til symbolikk. De romerske brudene bar for eksempel hveteaks i hånden som viste at bruden kunne skaffe korn til hele familien og at de var ansvarlige for husholdet. I middelalderen bar muhammedanerene en appelsinkvist i hånden som symboliserte fruktbarhet og renhet. (Det er sikkert derfor appelsinblomsten står så sterkt i Spania). Denne tradisjonen blir også brukt den dag i dag i Frankrike og England. Myrt er også brukt fra gammelt av og betyr lykke, kjærlighet og trofasthet. Den er forbindet med gudinnen Afrodite.

Buketten har sin opprinnelse fra 1700-tallets store selskapelige utskeielser med flotte ball og damer som bar små buketter i hendene, vakre blomster i små bukettholdere. Holderen kunne ha tre rør som kunne slås ut slik at buketten ble en fantastisk dekorasjon -og noe å snakke om. Mens tiden gikk og ball-bukettene forsvant, var det til slutt kun en anledning igjen for damene til å "kle seg" i blomster: Bryllupet. Da kom den første brudebuketten. Det var en brystbukett, en bukett som ble festet på brystet laget av materialer som luktet godt som for eksempel lavendel, rosmarin og timian. Dette var mest fordi bruden skulle lukte godt på bryllupsdagen.

På midten av 1800-talet ble det vanlig med små runde, tette buketter gjerne med papirmansjett.
Mot slutten av 1800-talet hadde mange bedre råd enn tidligere, noe som førte til nesten overdreven bruk av blomster. Her i Norge var det ikke gartnerier, så det var ikke alltid like lett å få tak i mengder blomster. Da ble friske blomster ofte blandet med kunstige blomster/papirblomster i brudebukettene. Rundt hundreårsskiftet kom de første gartneriene. Da ble det produsert blomster, gjerne med lange stilker. Dette førte til at brudebukettene fulgte moten med store brudekjoler med slep, langt slør og gjerne draperinger i skjørtet, og endret seg til store, dråpeformede brudebuketter (Wasserfallbuketter). Populære materialer til disse bukettene var nelliker, roser, calla, liljekonvall, myrt og plumosus.
På 1920-talet ble kjolene enklere og da passet heller ikke de store bukettene. Da ble favnbuketten populær. Blomstene som var mest vanlig å bruke var calla, nelliker og roser. De som på denne tiden likevel valgte kjole med slep, brukte da dråpebukettene, men ofte litt enklere og smalere. Disse to variantene varte fram til 1960-tallet. Da ble rankebuketten populær. Rankene kunne være laget av roser, freesia, afrikaliljer eller margeritter. Senere varierte fasong og form mer, og flere og flere blomsterslag ble tilgjengelige.
På begynnelsen av 1980-talet var den runde, tette buketten populær. Senere ble dråpeformede buketter mest brukt.
www.librablomster.no/media/BRUDEBINDERI.pdf

Skal tradisjonen følges, er det faktisk brudgommen som skal ordne med brudebuketten før bryllupet. Men det er ganske usannsynlig at mange følger denne skikken.

I mer enn 100 år har det vært tradisjon at de levende blomstene har fulgt bruden. Fra miniatyrbuketter til de mest overdådige fossefall -blomstene følger også moten, og i dag er vi tilbake til rokokko-modellen -den lille runde, et tema i uendelige variasjoner.
Andre fantasifulle valg: Blåskjell, bjørnebær, lyng, sjasmin, ranukler og fasanfjær er noen av ingrediensene i brudebuketter landet rundt.


Brudebuketten er mannens gave til brudenTradisjonelt sett skal brudebuketten være en gave fra brudgommen til bruden, men det skal være etter råd fra bruden. Dette skal forberede brudeparet til ekteskapet. Men det slutter ikke der, for buketten skal ikke legges i vann. Da det vil resultere i et kort ekteskap. Og enda verre vil det gå hvis blomstene skulle visne eller være dvaske når vielsen skal stå! Derfor skal buketten tradisjonelt sett kjøpes samme dag som bryllupet.
Er du kvinne og fanger brudebuketten når bruden kaster den, så er du nestemann ut til å stå brud! Dette er en amerikansk skikk og har gjort brudebuketten svært populær blant bryllupets kvinnelige gjester. Tidligere sa skikken at det var den mannen som klarte å ta brudens strømpebånd som var nestemann fremfor presten, men da dette gikk over alle støvelskaft, ble skikken endret.
 En gammel myte sier at en også kan legge brudebuketten på graven til en død slektning for å holde seg på god fot med de døde. Kanskje de døde kan være til hjelp i løpet av ekteskapet?


 Som Victoria og Daniel! Mine nye roser... Alfred de Dalmas

Kilder: www.pibweddings.com/traditionsorigins.html
www.weddingdetails.com/lore/
http://www.bryllupsmesser.no/artikhistorie/..%5Cartikhistorie%5Cbrudebukett.asp
http://www.jernia.no/%C3%98nskelister/Bryllups+tips/345234.cms

5 kommentarer:

 1. Spændende fortælling :-))

  Ha en herlig weekend

  SvarSlett
 2. Spennende fortelling som alltid hos deg.
  Nydelig brudebukett du hadde.
  Det første bildet av timian og løkblomster var nydelig.
  Ønsker deg en strålende helg.
  Klem fra Mio

  SvarSlett
 3. Tack! alltid lika fullspäckat med spännande information. så kul! Ha det gott!

  SvarSlett
 4. Så herlig da!!!

  Her var det mye jeg ikke visste:)

  Ha en super helg:)

  Klem fra Anett:)

  SvarSlett
 5. What a joy to read. Thank you for teaching me something I did not know before. May life continue to treat you kind with the smile of such lovely flowers.

  daily athens

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.