tirsdag 22. juni 2010

PRIMSTAVEN, Ti tusen riddere
Sommerens korteste natt. Fotoet er tatt 00.03. Lenge leve sommernatta....
Primstavsymbol: Halvkors, timeglass

I kirkekalenderen var navnet De ti tusen martyrer, og dagen var viet flere helgener.  Dagen ble regnet som sommersolverv enkelte steder.  

Minnedagen for Akakios og de Ti tusen martyrer den 22. juni ble tatt inn i det romerske martyrologium av pave Gregor XIII (1572-1585). I 1969 ble deres kult stanset av Den hellige Stol siden legenden ikke har noen rot i virkeligheten, og den reviderte helgenkalenderen minnes dem ikke lenger.

Legenden forteller at Akakios var født i Kappadokia (i dag Tyrkia) i det 1. århundret. Han var anfører for en romersk legion på 9000 soldater. De sto overfor en overmektig hær i Armenia, og planla å flykte da en engel viste seg for Akakios og lovte ham seier om han ba til Kristus. Legionen hørte på sin anfører og omvendte seg. De vant slaget, og engelen førte dem opp på fjellet Ararat.
Da keiser Hadrian (117-38) fikk høre at de hadde blitt kristne, ble han rasende og sendte en hær mot dem for å bringe soldatene til frafall, først med overtalelser, senere med tortur. Men da man ville steine dem, fløy steinene tilbake til dem som kastet dem, og da de skulle piskes, tørket hendene som holdt piskene bort.
Til slutt ga Hadrian ordre om at de skulle lide som den korsfestede de tilba. Da ble de kronet med skarpe kroner og stukket i siden med skarpe grener. Av de hedenske soldatene som så på, trådte 1.000 ut av rekkene og sluttet seg til martyrene. På fjellet Ararat ble de korsfestet, og i den sjette time ble jorden rystet av et jordskjelv, klipper falt ned og solen ble formørket - de samme tegn som på Langfredag.Akakios' kult synes å ha begynt i Armenia; legenden minner svært mye om den hellige Martinius og Den tebanske legion. Legenden stammer fra 1100-tallet, og det blir hevdet at den ble laget for å sette mot i korsfarerne. I alle fall ble den svært populær i korstogstiden.
Kilde/klipp: http://www.katolsk.no/biografi/acasius.htm


5 kommentarer:

 1. Så fint å lese om den legenden. Dette var helt ukjent for meg. Det er mye av de gamle historiene som blir borte i vår tid, Det er så mange andre intrykk, at vi nesten blir litt historieløse. Takk for at du trekker dem frem.

  SvarSlett
 2. It must surely have felt great. Thank you as well for the history lesson. Please have you all a nice Tuesday.

  daily athens

  SvarSlett
 3. Så fint bilde fra sommernatten :) Og nå har sola snudd, og går "gale" veien igjen, det har gått fort. Heldigvis vil vi ikke merke noe på en stund ennå.

  Spennende og interressant innlegg, fint å lese den gamle legenden.
  Ha en fin dag :)

  SvarSlett
 4. I'd never heard that story before... very interesting!

  And, I was wondering what the sunset would be like up where you are, so thanks for posting it!

  SvarSlett
 5. Amazing photos! Loved the colors of the skies and the silhouettes of the trees forming in frame...

  Recently I switched to a custom domain and have lost friends on google friend connect. Request you to re-join :-)

  Pixellicious Photos

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.