lørdag 17. april 2010

Denne utstillingen vil jeg på!


Ridderspor


Endring og stillstand
– hagen som materiale og motiv i kunsten


Punkt Ø setter fokus på hagen og kunsten i utstillingen som nå vises på Galleri F15. Hagen har vært, og er, et viktig tema for flere samtidskunstnere, og gjennom utstillingen undersøkes årsaker til denne fascinasjonen. Hagen er et rom hvor mennesker møter og arbeider med naturen direkte. Hagen som kulturuttrykk forteller om oss mennesker, om vårt forhold til naturen og om vårt ønske om å kontrollere og temme den. Gjennom historien er hagen beskrevet som en av kunstartene, og i eldre billedkunst kan vi se for oss hvordan hagen ble brukt som scene for menneskelig aktivitet, i tillegg til som selvstendig motiv.
I utstillingen presenteres publikum for et utvalg historisk materiale fra norske prakthager, og billedkunst brukt som kilde i rekonstruksjon av tapte hager. Vi viser blant annet Peder Balkes (1804-1887) maleri "Herregården Alby på Jeløen sett fra sjøen". I tillegg viser vi et stort utvalg av samtidskunst som tematiserer hagen som motiv og materiale. Samtidskunsten demonstrerer blant annet hvordan hagen kan ses som et portrett av hagens eier, hvordan hagen kan ha betydning som et mentalt rom og hvordan hagen er en formidler av samfunnsverdier og ideer. Interessant er det også å se hvordan samtidskunst benytter botanisk hage som tema, slik både Victoria Pihl Lind og Lotte Konow Lund på ulike måter har hentet inspirasjon fra Botanisk hage i Oslo.


En viktig motivasjon for å produsere denne utstillingen er den fantastiske beliggenheten og den historiske prakthagen Galleri F15 er lokalisert i. Hageanlegget på Alby har den høyeste nasjonale vernegrad og et unikt barokkelement som kalles et "aha"; en optisk effekt som gir inntrykk av at hagen går helt ned til sjøen.
Utstillere: Anne Berntsen, Christian Bermudez, Ingrid Book og Carina Hedén, Bjørn Hegardt, Minna Lappalainen, Victoria Phil Lind, Lotte Konow Lund, Nanna Melland, Astrid Nondal, Eva-Johanna Sandberg, Erle Stenberg og Elin T Sørensen (Stenberg/Sørensen), Christel Sverre, Verena Winkelmann, Marte Aas, Jørund Aase.
I den historiske delen av utstillingen presenteres syv hageanlegg fra Østfold, med et spesielt fokus på Alby gård og en rekonstruksjon av barokkhagen fra Jonas Anton Hielms tid. Andre hageanlegg som er valgt ut er Verne kloster, Elingård, Borregård, Hafslund, Rød i Halden og Tomb. 
Klipp fra: http://www.gallerif15.no/ 

Åpen til 13. juni

4 kommentarer:

  1. :-)...Får se å komme dit da...
    Turen blir ikke værre av at det kan svippes innom Røed gård...& Dyhre gartneri når man først er i Moss...(der svippes det ikke innom,men tar meg såååå god tid:-)
    Fortsatt fiiin helg fra Randi

    SvarSlett
  2. For et herlig innlegg, hvor mye vakker kunst som inneholder hager eller elementer av hager.
    Og den utstillingen på Galleri F15 hørtes nå ut som et must...
    Mange inspirerende innlegg hos deg, fra blomstrende hestehov, til primstaver og advarsler fra gode bloggvenner!
    Dette er en levende blogg!- informativ og svært spennende!
    Ønsker deg en strålende helg og god utstillingsnytelse :))
    Klem Lokki

    SvarSlett
  3. Vem vet, kanske jag tar turen helt till Östfold, utstillingen låter meget interessant :)
    ps. du får inte upp bilder för det att jag publiserar inläggen med windows live, dessvärre, men blogger är så plundrete at den orkar jag inte använda..men om bilder jag lägger in är hämtade från en sida på nätet kommer dom upp..

    SvarSlett
  4. Heisann dear Friend! You always give information in a most interesting and enjoyable way!
    I never thought of it to spell out what a garden is. I have learnt from your blog that it is much more than just something nice to see!
    Wonderful posting.
    Hope the weather is nice there to enjoy the Spring in your place. Thank you and love: J/Blue bird :-)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.