torsdag 29. april 2010

Primstaven, SVARTEDØGRI

Primstavmerke: Oppreist plog.

Ordtak:
Om våren så kjem den heidelo
Ho ropar fast: Kjøp høy, kjøp høy!
Dei lyt nok varsame vera
som seg skal føda og næra -
det gamle skal nå det nye.

(fuglen Heilo)
http://www.joridweb.com/primstaven/index2.htm

Navnet til 29. april er ikke så skummelt som det høres ut. Det kommer av at jordene i Sør-Norge skulle være ferdig pløyd i dag, og altså svarte i kystbygdene... !
Gamle trerøtter er farlige greier.
Når det pløyes dukker det av og til opp gamle trerøtter. De trodde det var trolldom i dem, så det gjaldt å få røttene opp av jorda så fort som mulig.
Finner du gamle fururøtter må du ikke kaste dem, het det – sjøl om de altså kunne være forheksa. De er ofte fulle av olje, tyri, og brenner lenge og fint på peisen.
Store steiner som dukket opp i åkeren, skulle ikke fjernes. Det kunne bo tusser under dem, og de kunne vokse år for år. Steinene fikk navn, og skulle ikke røres. Da kunne det gå ille.
Det finnes en naturlig forklaring på at steiner vokser. De leder kulde bedre enn jorden omkring, og vann som fryser under steinene løfter dem oppover, litt etter litt. Steinen blir ikke større, men det kan se ut som om den vokser.

Kilde: http://www.tv2.no/ver/article1637243.ece
2 kommentarer:

 1. Det er utroligt interessant at læse dine indlæg om gamle sæder og skikke. Jeg bli'r en smule klogere hver gang ;-)
  Ha' en dejlig torsdag...:D

  SvarSlett
 2. Hej
  I Sverige, Finland,Estland, Tyskland och Tjekkien feirer man Valborg 31 april.Valborg var ett helgon från 700talet men den uråldriga festen med stora bål var för att skremma bort vilda dyr och fryktelige ånder för man släppte ut dyrene på våren.
  kram Wenche

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.