torsdag 1. april 2010

Aprilsnarr - 1. april





Hvem har hevd på å vite hvordan aprilsnarren så eller ser ut? Her er mitt forslag satt sammen av et knippe utklipp fra påskas magasiner!

Aprilsnarr er en gammel skikk som går ut på å lure noen den 1. april
Den nordiske formen for aprilsnarr stammer fra Frankrike  hvor de «ga noen aprilfisken», donner le poisson d'avril på fransk. Det gjorde de ved å feste en papirfisk i all hemmelighet på ryggen til den som ble narret, og denne skikken skriver seg tilbake til sent på 1500-tallet. De som fortsatt brukte den gamle gregorianske kalenderen der året sslutten av mars, ble offer for lureri fra resten av befolkningen, og de lurte fikk kallenavnet Poisson d’Avril, det vil «aprilsfisk».
Aprilsnarr er idag en kjent og praktiserbar tradisjon over hele Europa. Et unntak er Spania  der brukes Día de los Santos Inocentes (De uskyldige barnas dag), hvor folk lures den 28. desember.

1. april er Narredagen, da det over store deler av verden har vært skikken å narre hverandre på en godmodig måte. Det ser ut til å være en urgammel skikk, kjent både fra India og antikkens Roma. Det er mulig at skikken har spredt seg til oss fra India.

«Aprilsnarr» er fortsatt en vel ansett skikk som merkelig nok blir holdt i hevd i vårt moderne samfunn, ikke minst takket være avisene og fjernsynet, som har gitt skikken et nytt innhold med sine oppfinnsomme aprilspøker.

Voksen lek
Opprinnelig var det de voksnes privilegium å narre. Foreldre nar-ret barna, håndverkerne sine læregutter og lærerne sine elever.

Judas
I mange land het det seg at Judas, som forrådte Jesus i Getse-mane hage skjærtorsdag, var født 1. april. Derfor regnet man 1. april som en av årets farligste dager.

Norden
I Tyskland og Norden er skikken med aprilsnarr ikke så gammel som man skulle tro. Det virker som man ble fortrolig med denne skikken først ved midten av 1600-tallet.

Uskyldig moro
I gamle dagers klassesamfunn, da det var langt klarere normer enn nå for hva som ble godtatt, bød det neppe på vansker å finne på uskyldige narrestreker denne dagen som man lett kunne bli straffet for ellers.

Narrestreker
Det var ikke uvanlig å sende folk ut i et tåpelig ærend eller be dem komme til en fest som ikke ble holdt. Slikt ble det mye latter av. Narrestrekene skulle aldri være så voldsomme at noen kom til skade.

England
På engelsk kalles dagen All Fools' Day eller April Fools' Day, og narrestrekene kalles «practical jokes» eller «pranks». Den som blir lurt, får gjerne en plakat med «I'm a fool» hengt på ryggen.

Frankrike
I Frankrike kalles den som blir lurt for «aprilfisk» (poisson d'avril). Vedkommende som går på spøken, kan få bildet av en fisk hengt på ryggen samtidig som folk roper «aprilfisk».

Spania
I Spania foregikk narringen opprinnelig på de uskyldige helliges dag eller Barnemesse, 28. desember (Día de los Santos Inno-centes), på samme måte som 1. april.

Norge
I norsk tradisjon var narringen knyttet til 31. april eller 1. mai. Den som ble narret i april, ble kalt aprilsnarr, mens den som ble narret i mai, ble kalt maigås eller maikatt.

Primstaven
Dagen er ikke avmerket på primstaven. Aprilsnarr har ingen kirkelig tilknytning.
 Kilde: Dagen i dag

http://27249.vgb.no/tag/langfredag/

3 kommentarer:

  1. Förstod väl att jag skulle hitta svaret på varför vi luras 1 april hos dig;-) Ha en riktigt skön Påsk!

    SvarSlett
  2. Her var det mye interessant å lese om 1. april. Må innrømme at jeg har blitt lurt av ungene to ganger i dag...

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.