torsdag 6. mai 2010

PRIMSTAVEN, Lille St. Hans



Primstavmerker: løvtre, kors eller gryte.

St. Johannis -Johannes' dag
Dagen er til minne om apostelen Johannes. Han var en av sønnene til Sebedeus og bror av Jakob, en av Jesus tolv disipler og ble kalt «den Jesus elsket». Dagen blir noen steder kalt Lille St. Hansdag.
Noe mer har jeg dessverre ikke funnet om denne dagen foreløpig. Hvorfor merket er en gryte, det skulle jeg gjerne ha visst!
Det er uansett grunn til å feire med god mat og drikke i dag ;:OD)

http://www.joridweb.com/primstaven/index2.htm
http://wapedia.mobi/no/Primstav
http://www.steinbukken.net/navnedager.htm 

Les Anettes kloke svar i kommentarfeltet om mulig grunn til at det er en gryte som symbol for denne dagen på primstaven!@


3 kommentarer:

  1. Hello Nina: you created a new heading? Perhaps it has something to do with your Birthday this month in May!?
    May be symbolizing a birth of renewal? I like it very much!
    Did not hear from you for a while, but everything is OK
    Hope. I was also a bit away from my PC. Back now. Love and hug: Julia/bb :)

    SvarSlett
  2. Nina...Kan gryden have noget at gøre med at vi er på den tid af året hvor de sidste afgrøder fra sidste år er bedst tjent med at blive kogt ?? Bare et gæt herfra.

    Har denne særlige dag (6. maj) noget med dig selv at gøre? Har du bursdag?

    Ha en fin dag :-))

    SvarSlett
  3. Gratulerer med bursdagen. Een dag ældre, eet år klogere (mere viis). Må du få en rigtig dejlig dag :-)

    Jeg deltog for snart mange år siden i et projekt om jernaldermad og lærte dengang en del opskrifter, men også at man dengang kogte mere og mere jo tættere på sommeren man kom.
    Fordi man jo ikke kunne opbevare maden lige så effektivt som vi kan idag. Det tørrede kød for eksempel blev mere og mere hårdt som vinteren gik...Kornet var måske begyndt at spire, kål og andet grønt, var måske mindre grønt og lækkert, men bruges skulle det jo og så blev det kogt sammen. Så derfor var der rigtigt mange retter som blev tilberedt i gryde i stedet for stegt eller bagt her sidst på det gamle år (år set som afgrøde år og ikke kalenderår). Men som jeg skrev tidligere, er det rent gætteri fra min side.
    Jeg googlede lige primstav og kan læse at vi i Danmark kaldte det en rimstav og kun dengang dansk og norsk var samme sprog, kaldte begge nationer det en primstav.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.