lørdag 1. mai 2010

Primstaven, GAUKMESSE
Primstavmerker: ett eller to kors, fugl som ruger eller en gauk i en tretopp.

Mai har navnet sitt etter den greske fruktbarhetsgudinna Maia.
I Norge ble mai kalt Gaukmåneden, gammelnorsk gaumànadar, på norrønt ble dagen kalt "Tveggja postola messa um vàrit" - det er i alle fall det den ble kalt i Snorres Edda. Andre navn var blomstermåneden og såmåneden.
I den norønne kalenderen var perioden i fra 13/04-13/05 kalt Harpa og perioden 14/05-12/06 ble kalt for Skerpla.
En sjelden gang møter vi navnet Valborgdagen etter den hellige Walpurga (død i 779), som var en anglesaksisk kongadatter. Hun ble den første abedissen for jomfruklosteret Heidenheim i Schwaben i Tyskland. Hennes gravstein i Eichstätt skal ha utsondret en helbredende væske.
Andre navn på denne dagen var Philippi og Jacobi dag etter apostlene. Imidlertid var dagen en merkedag allerede i førkristen tid. Følgende rim var kjent i hele Norege:

Nord någauk,
syd sågauk,
vest viljagauk,
aust giljagauk

Første gang man hørte gjøken gale den dagen, måtte man legge godt merke til hvor lyden kom fra.
Hørte man gjøken fra nord, så ble man sjuk eller døde i løpet av året, fra syd, så ville man få et godt år, fra vest så ville man få vilja si, fra øst, så ville  man få hell i kjærlighet...
Kom man seg under et tre der gjøken galer, ville man få oppfylt 3 ønsker. 


Natta til 1.mai ble sør-skandinavia knyttet til hekseferd og heksesabbat slik at Walpurgisnatta spiller samme rolle som jonsoknatta hos oss. Heksene denne natta valfartet til Blocksberg, et fjellområde i Harz, Tyskland. Både i Tyskland og dels i Norden var det før vanlig å brenne bål. Hedenske høytider som var spredd rundt i Europa har senere blitt kobla sammen med Hellige Valborgs kult mot hekser og onde ånder som spesuelt oppsto etter at ho døde i 779. Tradisjonelt var navnet forbundet med hedenske vår- og fruktbarhetsriter... står det skrevet!
Les mer: http://www.dagsdato.no/index0.html

Noen steder ble dagen kalt den lille gangdagen, og på Senja hadde de minne om dette enneå ved århundreskiftet.
De tente en fakkel som de bar over marka, samtidig som de tok varsler for året.
Kom det litt vind fra sør ble det et godt år, men var det nordavind kunne de lage seg på uår.
Med gaukmesse kom sommeren, sa de enkelte steder i Sør-Norge.
Her ble dagen en viktig merkedag fordi gaukmesse spådde sommerværet. 

Merkedag for været:
Nå skulle sommeren være kommet sør i Norge.

Kilde: http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/h99/primstaven/36gaukmesse.htm

Dansk ordtak:
Valborg dag den ganger nu ind,
hvorved der blegner så mangen en kind.

Kilde; http://www.joridweb.com/primstaven/index2.htm

Symbolet finnes på primstaven fra Halden!Første mai 2010 startet med litt sol og skyer, noe vind. Utover dagen ble vindkastene sterkere og sterker, og himmelen åpnet seg og regnet flommet ned. Med andre ord et ufyselig vær! Blir det sommer ut av dette?
Været snudde litt før klokka seks som meterologen hadde lovet. Det ble vindstille, og sola titter fram, så da er det kanskje håp for sommeren likevel!

7 kommentarer:

 1. Hvis de gamle hadde rett, blir det en bra sommer her i år!! Det var et artig innlegg. Kan jeg spørre hvor du har fått bildet av den lilla gjøken fra?? Skulle hatt lyst til å sy den, men så var det copy-right da!!

  SvarSlett
 2. Synes det er gøy at Lise vil bruke gjøken min som motiv, så ho kan bare ta fram nål og tråd og noen stoffbiter. Håper vi får se resultatet på bloggen hennes om en stund!

  SvarSlett
 3. Er det ditt trykk?? Jeg er imponert!! Blir ikke så mye sying for tiden, hagesesongen har startet!Men, noen regnværsdager blir det vel framover.........Ha en fin 1. mai.

  SvarSlett
 4. Happy May Day!

  More lovely things to look at! A very nice bird, and is the second illustration yours too?

  SvarSlett
 5. Du er utruleg flink til å skaffe opplysningar om kultur - i vid tyding! Det er ein fest å kome inn på bloggen din og lese! Eg burde kommentere kvar gong, men må med skam melde at det har eg ikkje gjort. Ønskjer deg ei fin helg!

  SvarSlett
 6. Ah! It is yours... then I should say that I absolutely love it. It's really full of feeling. Very nice!

  SvarSlett
 7. Her begyndte Maj måned med regn og rusk, men det klarede op, og det er meget varmt og alle buskene er sprunget ud og nogle af træerne også. Huskebloggen siger at bøgen er sprunget ud, men jeg har ikke set en bøg i lang tid! Kanskje det er på tide at gå en tur!!!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!