lørdag 8. mai 2010

Malta, helligdommer viet til Moder Jord

*



Hagar Qim-templet er fra 3600 før vår tidsregning og er dermed verdens eldste frittstående bygning. Det har store, massive dørkarmer av stein mellom alle rommene. Veggene var opprinnelige pusset og rødmalt. Templene på Malta med kløverbladformete grunnplan og sofistikert fordeling av større og mindre rom hører til Europas mektige megalittiske kultur. I alt er det seksten slike store steinaldertempler på øyene. To eller flere ligger i nærheten av hverandre med noen hundre meters avtsnad. Det viser seg at templene fordeler seg i seks grupper. Ved å trekke linjer mellom gruppene har det vært mulig å skille ut seks territorier som alle omfattet en viss mengde dyrket mark. De største og det mest arbeidskrevende templene ligger i de områdene som har mest landbruksjord. Befolkningen vokste, og høvdingene fikk mer makt som resulterte i store prestisjefulle tempelanlegg. Som hellige bygninger kunne templene markere den enkelte stammes gudommelige rett til området. Arkelogoene har ingen entydig forklaring på hvorfor folk plutselig begynte å bygge de enorme steinbygningene. det har tydeligvis ikke vært på inspirasjon utenfra, og ideén må derfor ha oppstått på øya. Mye tyder på at de ikke bare spilte en religiøs rolle, men også hadde sosiale og økonomiske funksjoner i en spirende samfunnsorden.





Templene var i begynnelsen små, men ble etterhvert utvidet og bygd på rom for rom. Et typisk tempel på Malta består av en forgård, et markant inngangsparti i fasaden samt et varierende antall kamre knyttet av et sentralt gårdsrom inne i templet. Sannsynligvis sto noen folk samlet utenfor templet som tilskuere, mens andre med spesiell betydning gikk inn i indre deler for å utføre seremoniene. Under seremoniene beveget folket seg fra rom til rom inn til det aller helligste med alter og apsis. Ritualene foregikk under tak av dyreskinn. Templene mangla vinduer, så lyset var begrensa.



Modell


Rester av dyreknokler vitner om at det har vært arrangert hellige måltider her for fem tusen år sida. På veggene var det tegnet okser, geiter og griser.






Sammen med venusfigurer er det funnet fallossymboler som tyder på at templet har vært ledd i en fruktbarhetskultus med innviklede ritualer.
I Tarxien er det underjordiske rom, Hal Safliens hypogeum fra gresk "underjordisk kammer", sannsynligvis gravkamre. Det består av en serie på over tjue huler, både naturlige og menneskeskapte. Håndverkerne har gjort alt for at interiøret her skal likne mest mulig på templet over bakken. I sørenden er stedets " aller helligste" der det er hogd en sammenhengende tempelport rett i fjellet, og den fører inn til et indre, hellig rom, det såkalte oralerommet. En oval nisje i et av rommets vegger gir en høy ekkolyd når noen snakker inn i den med dyp, lav stemme. Nede i en offergrop ble den lille statuen av den sovende kvinnen funnet. Inkubajonen viser til at man legger seg til hvile på et hellig område i påvente av profetiske drømmer som framkaller helbredelse.

Arkeologer fant levninger av over sju tusen mennesker her i 1902. Omkring 2500 f.Kr. sluttet innbyggerne å bruke templene. Sannsynligvis kom inntrengere fra Sicilia, Sør-Italia og Hellas og tok over makten på øyene.
Høyalteret i den sørlige delen av templet er dekorert med spiralmønstre som flere mener representerer øynene til gudinnen Moder Jord. I en skuff ble det funnet en flintkniv og hornet til en geit.

Templene er bygd av to lokale steinsorter. Globigerina som er myk og porøs og absorberer derfor mye salt, og coralline som er hard. Utsmykkingene er først og fremst å finne på den myke steinen som blir krystallisert og smuldrer opp. Det er nå satt inn masse ressurser på å utvikle teknologi som kan beskytte bygningene for ettertida.

Templene på Malta er på UNESCO´s verdensarvliste.

Annet innlegg om samme tema:



Jeg gjør oppmerksom på at alle bildene, bortsett fra det siste, lille, er henta fra artiklen som er kilden.
*

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.