tirsdag 4. mai 2010

Det mystiske templet Stonehenge

Haiketur, 1975- hvilke slengbukser kameraten min hadde!

 
 
Anlegget har bestått tilsammen av fire deler:
* en ring av sandsteinsmonolitter fra istida, ca. 5 meter høye
* en blåsteinskrets
* en hestesko dannet av 5 trilitoner
* en hestesko av blåstein med selve Altersteinen i midten.
I nordøst utafor den stor grøfta rundt anlegget, sto den digre og noe klumpete Hælsteinen som en vaktpost ved inngangen til det hellige stedet. Fra en gammel brosjyre


De imponerende steinringene var ikke bygd astronomisk nøyaktig, og de liggende steinene er  plassert i sørlig retning fordi det er i den retningen månen er best synlig ved årets høytider. Den manglende presisjonen gjorde sirkelen mer fleksibel. Det betydde at fullmånen alltid viser seg mellom de to store steinstøttene ved midtsommer hvert år. Den enorme steinen ligger med den flate sida opp, flankert av et par spesielt store steinstøtter.

Det svake lyset fra månen faller på de mange små, hvite kvartssteinene som prestene har lagt ut. Disse steinene reflekterer månelyset slik at hele sirkelen synes å bade i et mystisk skjær, Den neste halvtimen triller månen langsomt bortover den store steinen til den forsvinner bak steinstøtten til høyre.
Flemming Kaul

Steinsirkler var utbredt på det skotske høylandet for 4000 år sida. De blir kalt Recumbent Stonr Cirles.
Det er lokalisert over søtti av dem i nærheten av Aberdeen.
Den liggende steinen er alltid den største steinen i sirkelen og ofte av en annen bergart, gjerne hentet noen kimometer borte. Den største av dem alle veier over femti tonn.
Under seremoniene ble det servert sterkt honningsøtet urteøl og fruktvin av vakkert utsmykket leirebegre.
Et stort bål ble tent i et nedgravd ildsted, og det lyste opp hele sirkelen. Knokkelrester fra de avdøde i stammen ble lagt på bålet mens det ble danset og trommet en stadig heftigere rytme i utkanten av sirkelen.

"Druidenes skogholt er borte-
så meget desto bedre.
Stonehenge er ikke,
men hva i huleste er det?"

spør Don Juan i Lord Byran i diktet.
Sakserne kalte de stående steienen for "Stonehenge" eller de hengende steinene, mens middelalderens skribenter  brukte navnet "Kjempens dans".
Inigo Jones, den berømte 1600-talls arkitekten som foretok den første seriøse undersøkelsen av Stonehenge, mente det var et romersk tempel!
Og William Stukeley, en oldgransker og frimurer på 1800-tallet, overbeviste mange om at Stonehenge en gang hadde vært t tempel for de britiske druidene.
Det åpne Wiltshire-landskapet om omgir Stonehenge i hjertet av Sør-England, er rikt på forhistoriske minner. Woodhenge, Durrington-murene og mer enn 350 bautaer vitner om stor virksomhet hos de halvnomadiske februkerne som holdt husdyr, dyrket hvete og tilba sine guder på og rundt Salisbury Plain. Omkring år 3500 før vår tidsregning, startet byggingen av Stonehenge.
Den eldste delen av  Stonehenge var en sirkelformet jordvoll og grøft med 56 hull i en ring rundt hele området. Vi kaller det i dag for Aubreyhull. Den første oppreiste steinen var Hælsteinen som er plassert ved den eneste atkomstveien gjennom jordvollen og inn i anlegget. Den andre delen av Stonehenge ble påbegynt 200 år senere. Da ble det gravd ut to parallelle vollgraver som knyttet Stonehnge til elva Avon, ca. 320 km borte.
Det ble fraktet 80 stein blokker  av blåstein fra Prescelly-fjella i sørvestre Wales, en avstand på 320 km.
Disse steinene ble fjernet og erstattet med de kjempemessige steinene som dominerer anlegget i dag.
Noen av megalittene veier 26 tonn. De som reiste steinene må ha vært utrolig dyktige fagfolk.
Overliggerne som ble plassert oppå to og to av de stående steinene, ble liggende støtt fordi det er hugd ut "kuleledd" for å få føyd dem sammen. Disse enhetene som ble kalt trilitoner fordi de består av tre sammenføyde steiner, ble reist opp i den sirkel- og hesteskoformen som er mulig å se på stedet i dag.
De blåsteienene som ble tatt ned, ble senere reist opp igjen inne i megalittsirkelen.
Omkring 1500 år etter at arbeidet startet, ble steinen som kalles Altersteinen, en stor blokk av grønn sandstein fra Sør-Wales, satt opp foran en av trilitonene. Midtsommer morgen står sola opp mellom Hælsteinen og en annen stor stein som nå er borte - kunne det være at folket ønsket å la solas livgivende stråler skinne på forfedrenes levninger på denne så viktige tida av året? I 56 hull, kalt Aubrey-hullene, er det funnet kremasjonsgraver som viser at det har vært gjennomført begravelsesritualer her, og disse hullene kan ha symbolisert innganger til det hinsidige.
Trollmannen Merlin reiste steinene, er det et sagn som sier.
http://www.uiweb.uidaho.edu/student_orgs/arthurian_legend/court/merlin/stoneh.htmMerlin, 
Aubrey Beardsley, 1893-94http://www.britannia.com/history/h7.html

Stonehenge står på UNESCO´s liste over kulturarv

2 kommentarer:

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.