fredag 7. mai 2010

Noen vakrere?





Finnes det noe vakrere enn ville blomster i haven?
Gjøkesyra trives veldig godt og elsker sol og skygge.

Fra Nyttige planter av Bjørn Våde har jeg saksa følgende:
Vokser s og si over hele landet, er sjelden lengst i nord. Vokser ikke over tregrensa. Den trives best i skyggen, finnes derfornofte i barskog.

Gjøksyren er syrlig og god å spise nyplukket.Flere steder i Norge var det ritualer knyttet til den første Gjøksyren man spiste om våren.
Gamle legebøker slår fast at den er blodrensende. Det er litt usikkert hva som ligger i dette, men vi vet sikkert at folk spiste den mot nyresyldommer. Den er urindrivende og febernedsettende.

Den ble spist mot skjørbuk og gulsott, er rik på C-vitminer.

Friske blader kan spises mot alle typer stoffskiftesykdommer.

Avkok av planten kan drikkes mot treg avføring.

Gjøksyre er blitt kalt "skogens værmelder" Den er vár for forandringer i temperatur, lysforhold og luftfuktighet. Hvis gjøksyren vender bladene ned og folder dem sammen er det uvær på vei.

Hvis jeg skal ta værmelderen på alvor, blir det flott vær de nærmeste dagene. Men det er ikke tegn på vindforhold, så jeg håper vinden løyer.

3 kommentarer:

  1. Nydelig. Heldige du som har ville vekster i
    haven. Gratulerer med vel overstått.
    Ønsker deg en strålende helg.

    Klem fra Mio

    SvarSlett
  2. Du är guld! Den där växer utanför jobbet och vi har lurat på vad det är. Vi gissade på syra, men ingen av oss visste den blommade. Sprider den sig väldigt? Jag skulle så gärna haft de söta små vita hos mig :)

    SvarSlett
  3. Gjøksyren er nydelig,vi har den ved barndomshjemmet.Husker at vi som barn plukket og spiste,nå nøyer jeg meg med å beundre de små skjønningene.
    God helg!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.