lørdag 15. mai 2010

Bendik Riis - utstillng på Nasjonalgalleriet

Landskap med flagg, uå
I går kom jeg endelig avgårde til Najonalgalleriet i Oslo og utstillingen jeg lenge har planlagt å besøke. Dette er den største samlingen av Bendik Riis sine malerier noensinne. Så forventningene var store. Maleriet over heter Landskap med flagg. Hvilket motiv passer vel bedre rett før nasjonaldagen vår? Det er fotografert fra katalogen, og kvaliteten er deretter. Bendik Riis er født og oppvokst i byen min der han ble sett på som en underlig fyr. Han demonstrerte og kom med ytringer og kritikk mot samfunnet. I ettertid kan vi jo si han hadde rett. Han var kanskje litt forut for sin tid. Han kalte seg sjøl "Fredsvenn" og var veldig begeistra for 17.mai. Det skrev han tydelig og med sirlig håndskrift på maleriene.


Fra katalogen:
Riis opplevde under krigen noe han selv beskriver som "telephatiske undere og drømmerier", og titulerte seg selv som "Drømmemester". En "solundfangelse" kalte ham sessuten til innsats som "Fredsvenn". Ved flere anledninger vandret han gjennom Fredrikstads gater og demonstrerte for fred, noe som var ulovlig. I forbindelse med demonstrasjonen 17. mai 1944 ble han arrestert av politiet og erklært sinnsyk av bylegen. I et fotografi poserer Riis med Fredsvenn-fane, iført gullkrone av papp, hvit trøye, kortbukser, knestrømper og gullforgylte sko. Det er slik han går igjen i de senere Fredsvenn-motivene. Flere av Drømmemester-tegningene og det ikonliknende maleriet Rosa Kristus bærer tituleringen "Fredsvenn" Riis skriver på denne måten sitt eget liv inn i en viktig kollektiv hendelse som krigen.

Tilbake til tidligere innlegg om Bendik Riis.


1 kommentar:

 1. Denne utstillingen står også på vår "To-do"-liste.
  Det er jo herlig mye å velge i Oslo av kunst og kultur, så mye vi har ingen muligheter til å rekke over mer enn en svært så liten brøkdel.
  Tenke seg til at Oslo har fler livekonserter enn Stockholm, København og Helsinki har til sammen...
  Har kanskje noe med "oljerikdommen" å gjøre.

  btw. Takk for din kommentar vedr Essen. Jeg kjørte forbi som 19-åring, studenttog fra København til Paris. Skulle på internasjonal dugnadsleier i Alpene rett nord for Grenoble (Chartreuse). Det var i 1964. Ja, da har jeg avslørt min alder;)
  Neste gang jeg var i området var i 1965, da med en 20-fots båt. Reiste på kanalene i Europa.
  Nå har datter svigerforeldre der. Hun selv og hennes mann og sønn bor i Düsseldorf. 30 minutter unna. Vi tilbragte første del av påsken der nede (blogget - april 2010).

  Fruen har titt og ofte sine klasser med til museen i Oslo. Med 100% innvandrer elever er det en fin måte å sette elevene inn i norsk kultur.

  Ha en flott 17. mai.

  ps. ville være artig om du/dere kunne være med på OsloBG. Det koster 400,-; dog får du da et Oslokort for 3 dager til verdi av 410,- pluss en spesialsightseeing og velkommen til Oslo gitt av Oslo sin ordfører.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.