tirsdag 24. august 2010

Primstaven, BARSOK

.Primstavsymbol: Bukkekniv, øks eller et kors

Dagens helgen er Bartelomeus. Ifølge legenden omvendte han kongen av Armenia, men kongens bror lot han flå levende og halshogde han. Derfor er hans tegn en kniv. Apostelen Bartholomeus var en av de 12 apostler og ifølge tradisjonene reiste han på misjonsferd til India.
Første høstdag med alle trollene ute.
Etter hvert fikk kniven den betydningen at nå skulle bukkene slaktes, og dagen ble derfor kalt Bukkekniv.
Dagen kalles: Barsok, bardonsok, Bertel brytestrå, Berdon bukkekniv


Dagen i dag (klipp)

24. august ble kalt Barsok, Bardonsok, Berdon bukkekniv eller Bertel brytestrå (latin Bartholomei apostoli). Det var messedag for apostelen Bartolo­meus. Dagen ble mange steder oppfattet som den første høstdagen. Nå skulle buskapen ned fra fjellet.

Den hellige Bartolomeus ble født tidlig i det første århundret i Kana i Galilea. Om ham vet man bare at han var en av Jesu tolv apostler. I Bibelen er han på arameisk kalt Bar Tolmai, som betyr sønn av plogdrageren. Man tror at han er den samme som fiskeren Natanael i Johannesevangeliet, der navnet Bartolomeus ikke forekommer.

Flådd
Ifølge legenden skal Bartolo-meus ha utbredt evangeliet øst for Middelhavet. Der skal han også ha blitt flådd levende og deretter blitt halshugget eller korsfestet.

Kunsten
I kunsten blir Bartolomeus ofte avbildet med sitt avflådde skinn. I framstillingen av «Dommedag» i Det sixtinske kapell gav Michelangelo skinnet sine egne ansikts-trekk (til høyre).

Skytshelgen
Bartolomeus ble skytshelgen for alle yrkesgrupper som arbeider med skinn, f.eks. skomakere, bokbindere og fargere.

Bartolomeusnatta
Navnet er også knyttet til den såkalte Bartolomeusnatta i Frankrike i 1572, da 2000 protestantiske hugenotter ble myrdet natt til hans festdag på befaling av Katarina av Medici (Blodbryllupet i Paris).

Trollskap
Fortellingen om Bartolomeusnatta kan ha ført til at man mange steder på Vestlandet trodde at trollskap gjorde natta til Barsok utrygg. Kniven som Bartolomeus ble flådd med, ble tolket som tegn på at nå kunne bukkene slaktes.

Uvær og høst
I tillegg måtte man nå passe åkrene mot uvær som kunne bryte aksene. Mange steder ble Barsok regnet som første høstdag og tid for å få buskapen ned fra fjellet.

På denne dagen måtte smør og ost være ført heim fra setrene.

Symbolet finnes på primstaven fra Halden


1 kommentar:

  1. Honestly enjoy reading and learning from you. A very interesting entry indeed. Please have a good Tuesday.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.