tirsdag 10. august 2010

Alle gode ting er tre....

og den fjerde følger som regel med!


Hylotelephium spectabileMens Herren i huset og haven har brukt opp noen kalorier på Friskis og svettis, har jeg slitt og svetta i haven med å få bort enda mer jord, mose, lyng, gress og røtter. Nåde den som før om hundre år fyller på jord og sår gress her!
Det ser faktisk sånn ut at jeg må kjøpe enda flere sukkulenter og steinbedplanter.
I dag ble det blant annet planta:

Sedum cyaneum (pluricaule)
Sempervivum arachnoideum
Sempervivum tectorum - vanlig husløk
Sedum pachyclados
Sedum Matrona
Sedum Herbstfreude
Sedum album 'Coral Caepet i egen sprekk
i tillegg til
vanlig norsk bergknapp, sedum acre, fra naturen som fikk plass der sprekken blir smalere.

Sukkulenter – botanikk, saftplanter, planter som har utpreget saftrike og tykke stengler og blad. De er flerårige, men blir aldri sterkt forvedet. Cellevev som er rikt på vann, danner et vannreservoar som planten kan bruke av i tørketider. De deles i bladsukkulenter, hvor det er bladene som er tykke og saftrike, f.eks. bergknapp, takløk, aloe og agave; stengelsukkulenter, hvor stenglene er kjøttfulle, mens bladene er ufullstendig utviklet; de er ofte omdannet til hår, pigger eller torner. Kaktus og de kaktuslignende arter av vortemelk er stengelsukkulenter. Rotsukkulenter finnes blant enkelte steppe- og ørkenplanter. Her er roten sterkt oppsvulmet og vannlagrende.
Karakteristisk for de fleste sukkulenter er at spalteåpningene er åpne om natten og lukket om dagen. Dette bidrar bl.a. til sterkt nedsatt transpirasjon og vanntap. Sukkulentene har også en spesiell form for fotosyntese. Gjennom de åpne spalteåpningene tas karbondioksid opp om natten, og det dannes rikelig med organiske syrer (især eplesyre) i cellene. I lys avspaltes så karbondioksid fra syrene og assimileres på normal måte ved fotosyntese til sukker, stivelse m.m.
Klipp: http://www.snl.no/sukkulenter/botanikk

Fine sider om sedum: http://www.nrk.no/magasin/hage/1.6628415
og steinbed: http://home.online.no/~le-linde/Pages/Steinbedsplanter.html
http://www.bogront.no/temasider/stauder/157-sukkulenter-trenger-nesten-ikke-vann
http://www.tynningplanteskule.no/Stauder%20S.html
http://www.vitalvekst.no/Details.asp?aid=3

Første bed: http://viltogvakkert.blogspot.com/2010/08/et-steinbed-blir-til.html '
Planter: Sedum spectabile 'Brilliant ' - kinesisk kjærlightesurt

Fra frø: http://www.hageglede.no/NETTBUTIKK/Froe/Toaarige-og-stauder/Bergknapp-Vodoo

http://www.drought-smart-plants.com/sedum-plant.html#axzz38lZmi68g

1 kommentar:

  1. Lön för mödan, vem behöver förresten friskis och svettis när man har trädgård?? Tyckte han slet för flera månader med den roten. Stenplantor är så fina och som oftast kan man ha något som blommar hela tiden. Det är bara att dela och snart kommer det att bli full igen, undrar ibland om det inte är platsbrist som får dom att sluta växa..Läckert är det, du /ni har verkligen gjort en enorm insats.
    Ditt medicinörtebädd måste vara praktfullt nu när så många örter blommar, tisteln har jag sått men den blommar väl först om några år eller? Reinfann ja, jag tänkte fel först men har du hört om geitramssaft? Beate(http://beateslilleverden.blogspot.com/2010/07/geitramssaft.html) har lagat det, låter äkta spännande och gott. Nästa år så..

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.