torsdag 5. august 2010

Herdighetsssoner

.
Haven i Bjerkestien har sone mellom 2 og 3!Publisert i SA 22.05.2010 kl 00:19
Oppdatert 14.06.2010 kl 10:29Planter til forskjellige klimasoner
    •    H1: Spaniaedelgran (Abies pinsapo)
    •    H2: Hebe (Hebe veronica)
    •    H3: Fersken (Prunus persica)
    •    H4: Sieboldimagnolia (Magnolia sieboldii)
    •    H5 : Keiserkrone (Fritillaria imperialis)
    •    H6: Påskelilje (Narcissus pseudonarcissus)
    •    H7: Svartsurbær (Aronia melanocarpa)
    •    H8: Klosterpeon (Paeonia officinalis)


Velger man ikke riktig planteart eller -sort som er tilpasset klimaet der man bor, kan i verste fall plantene dø. Det er bortkastede penger. Norge er et langstrakt land med lang kystlinje og høye fjell. Store klimatiske variasjoner mellom nord og sør og mellom kyst og innland gir utfordringer for plantedyrking.

Herdingssoner
Norge er delt inn i åtte klimasoner som markeres med H1 til H8. Hver sone indikerer en viss temperatur gjennom vekstsesongen og vinteren. H1 er den sonen hvor de minste herdige plantene kan vokse og overvintre. H1-planter passer i ytre kyststrøk fra Aust-Agder til Møre og Romsdal. H1-sonen har milde vintre og lange somre om enn ikke de varmeste. En H8-plante kan plasseres på nesten all jord som er dyrkbar i Norge, den skal tåle en streng vinter og en varm eller kald, kort sommer. Alle planter merket med høyere nummer enn H1 kan plantes i alle soner med lavere nummer. Alle H8-planter kan altså plantes i alle sonene under.

Gå over grensen
Det som øker spenningen ved å ha en hage er å prøve nye arter og sorter. Har du en hage som for eksempel ligger i sone fire, så prøv planter fra sone tre, kanskje går det bra. Inndelingen i herdingssoner vil uansett blir grov og en vil oppleve lokale variasjoner over små avstander. Noen planter er tilpasset mye nedbør slik som på Vestlandet og noen planter trives bedre i tørrere innlandsklima. Noen planter går raskere i hvile om høsten og våkner seint om våren, mens andre har en lengre innsovningsperiode før vinteren og våkner tidligere om våren. Disse egenskapene gjør at noen planter skades av kulde på høsten eller våren, mens andre er tilpasset dette og lar seg ikke forstyrre. Atter andre er tilpasset den lange dagen i Nord-Norge, mens andre må ha en mørk natt for å blomstre, sette frukt osv.

Triks med klimaet
Du kan lure plantene til å tro at det er et annet klima enn i virkeligheten. Plant på de mest solrike og lune stedene i kombinasjon med klimaforbedrende tiltak. En sørhelling blir alltid først varm om våren og kan utgjøre en forskjell for overlevelse av planter. En levegg kan gi bedre vekst for planter som tåler lite vind. Murer, fjellskråninger og store steiner magasinerer varme gjennom en solrik dag og avgir varmen utover kvelden. Det gir høyere varmesum og bedre voksevilkår for varmekjære vekster som er plantet inn til disse varmemagasinene. Lures plantene på denne måten kan en velge vekster med to-tre lavere klimasoner. Eksempler på andre faktorer som påvirker plantenes vekst er sjukdoms- og skadedyrangrep, konkurranse fra ugras, tørke, for mye vann, for lite eller for mye gjødsel, uegnet plantejord og sjøsprøyt som kan gi saltskader.

Plantedrømmen
Har du en drøm om å plante dine favorittsorter eller –arter, bør du derfor orientere deg om hvor du bor i forhold til herdingssonene, det kan spare deg for mye penger og mange skuffelser fordi plantene dør eller sturer. For å finne fram i den store jungelen av planter har Hageselskapet laget en sortsliste hvor du finner all denne informasjonen. De fleste planter i hagesentrene er merket med H-koder og finnes det ikke informasjon på planteetikettene er det bare å spørre. (ANB)
Denne guiden er levert av Hageselskapet. Les mer om herdingssoner her!

Forholdet mellom USDA og våre soner
USDA-sone 1 finnes i Alaska og i de aller kaldeste strøkene. Men soneinndelingen i Norge/Sverige går fra 1 til 8, går USDA-zones fra 1 til 11. Sammenlignet med vårt klima, finnes ikke sone 9,10 og 11, for så varmt er det ikke her.
Vi krysser hverandre på et sted mellom 4 og 5.
Men vi kan ikke sammenlikne direkte, for temperaturer, lang og kort sommer, klima i det hele tatt, kan være veldig forskjellig fra norsk klima. Men "veiledende" kan vi si det er. F.eks. Austinroser ser ut til å gå "ned til" sone 4-5 i USA og "opp til" sone 5 i Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.