fredag 13. august 2010

Blomstrende fredag, Brudeslør - gypsphilia

.


Jeg kjøpte en stor og frodig rosa brudeslørplante på forsommeren, delte den i tre og hadde stor glede av den helt til de brune bladene kom, og blomstene visna. Den erfaringen har jeg hatt altfor mange ganger nå. Så det er på tide å lære mer om stell og planteslag.
Mine står nå helt nedklipt ute i regnet på dynga, men ennå ikke klare for å bli kasta. Noen små grønne spirer har sett dagens lys de siste dagene... og er jeg heldig, kommer de tilbake.  I mellomtida er det bare å glede seg over "naboens" - Frøydis bor tre hus ovafor - blomsterprakt ... og kanskje få noen tips om hva ho har gjort for å få den så frodig!
Etter det kraftige regnskyllet tidligere i dag, ser heller ikke hennes ut til å være det den engang var. For mye av det gode er nok ikke bra! Da er det for vane å bli litt pjuskete.


Jeg har for moro skyld latt noen av uttrykkene til oversetteren stå igjen urørt:
Det Gypsophila representerer en plante som stammer fra Europa, Asia og Nord-Afrika, og den brukes i hovedsak som en dekorativ blomst. Anlegget tilhører en veldig rik slekt av nesten 100 arter, alle tilhørende Caryophyllaceae familien, ofte kalt den rosa familien eller til og med nellik familien.  Nellikfamilien Familien er blant de mest populære familiene i botanikk, da det består av nesten 2000 arter.
Gypsophila vokser vanligvis i regioner med jord rikt på kalsium eller gips, navnet Genus har den fåt av den grunnen. Sjøl om dyrking av Gypsophila ikke er "jordpretensiøs", krever blomsten en imponerende mengde vann til å utvikle seg riktig. I tillegg kan overdreven sol virkelig skadelig på Gypsophila,  så entusiastene som er opptatt av dyrkingsprosessen til denne blomsten, bør være klar over at overdreven soling faktisk kan drepe planta.
Den er også kjent som Baby's pust i USA. Gypsophila regnes som en blomst som symboliserer uskyld og renhet, en blomst av hjertet. Blomsten kan bli opptil 120 cm høy og egner seg veldig godt for blomsteroppsatser. Den blomstrer med hvitt eller rosa farver som kan matche nesten alle andre blomster i buketter.
Blomstene har fem kronblader som vanligvis varierer i farve fra hvit til lys rosa nyanser. Sjøl om Gypsophila kan gro vilt i naturen, er planta også kjent for å være blant de mest foretrukne blomstene  å ha i  haver, kanskje nettopp på grunn av det faktum at det gir det litt autentisk ville utseende i en ellers  strukturert have.
Etter kapping av stengelen har blomsten vist en forbløffende "10 dagers motstand" før den visner. Dette er en av grunnene til at blomsterhandlere verdsetter Gypsophila blomsten, fordi de kan bruke den til å produsere kompliserte og kreative blomsteroppsatser til arrangementer som skal vare i de fleste tilfeller mer enn 3 eller 4 dager.
Noen av de mest kjente artene i slekten Gypsophila omfatte: Gypsophila elegans, det Gypsophila paniculata, og Gypsophila fastigiata, alle arter av utrolig skjønnhet og egenart.

Kilde: http://www.flowersgallery.net/summer/gypsophila-specs-pictures-informations/


Alle arter av gypsophila dør over bakken om vinteren, men noen kommer tilbake i full prakt i løpet av våren avhengig av varianten.
Av den grunn er det lurt å plante "flerårlige gypsophila" i haven - som navnet antyder, er det en flerårlig variant, og den vil trives år på år.
I motsetning til andre stauder, er blomstene til den årlige gypsophilas små og "ensomme". G. muralis - vanligvis kjent som flerårlige Gypsophila eller Lav Baby's Breath - skiller seg fra G. eleganse pga mindre og oppreist vekst og større antall blomster. G. muralis foretrekker jord som er mindre sur enn de fleste Gypsophila arter. 

1 kommentar:

 1. Brudeslør er så nydelig, drømmer jo om buketter med brudeslør i.
  Men jeg strever med å få den til.
  Kjøpte flere nye iår og den ene har 5-6 blomster nå, ikke rare blomstringen det nei.
  Håper du får noen tips av naboen.
  Ønsker deg en flott helg.
  Klem fra Mio

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.