torsdag 19. august 2010

Mini-Kiwi i drivhuset

.
Mini-kiwi 'Issai', Actinidia arguta 'Issai'
I tillegg til de kjente brune, hårete Kiwiene, er det andre arter av Kiwi som ikke er så godt kjent for  gartnere og forbrukere. Sjølom de er forskjellige på herdighet, voksemåte, og utseende, er de alle søte og deilige med smaragd-grønt kjøtt (unntatt Silver Vine, som har oransje kjøtt). Alle kiwiplanter er store planter - attraktive, produktive, og lett å dyrke som vinstokker, fri for skadedyr og sykdommer.
Issi har velsmakende frukt. Det japanske treet har dyp grønne blader og duftende blomster i juni.
Det er en klatreplante av arten som er mindre frodig enn de andre sortene. Det bærer frukt med glatt hud med samme smak og form som kiwi, bare mindre: 4-5 cm. De er grønne og modnes gradvis fra slutten av september til slutten av oktober. De er søtest etter at de har myknet litt. Takket være sin mindre størrelse får de mye søtere frukt enn sin større slektning. Issi Actinidia arguta får som regel frukt det andre året etter planting.

Beskjæring gjøres best på senvinteren eller sensommeren for å hindre blødning fra SAP. Kiwi trenger en solfylt og varm side med semi-fruktbar, syrlig, frisk jord. Ikke over-gjødsle: slike planter blomstrer svært mindre. Denne variasjonen ble avlet for å tåle frost på -29 ° C. Andre steder står det -17° C.
Kiwi er en stor familie med vinranker som hører hjemme i Asia og Øst-Russland, kiwi gror til flotte trær og gir deilig og næringsrik frukt. .
Issai kan dyrkes på et gjerde eller vegg, og er ideell for gartnere med begrenset plass. Issai begynner ofte å bære året etter planting, og er klart til å høstes fra  midten til slutten av september. Issai er angivelig selvbestøvende selv om vi har funnet ut at avlingene vil bli tyngre og mer pålitelig hvis den er plantet med en mannlig for pollinering.
 • Latinsk navn: Actinidia arguta
 • Klasse: Hardy Kiwi
 • Størrelse : 2,5 til 3 meter bred og høy
 • Pollinering:  Issai er noe selvbestøvende, men  med en mannlig plante blie avlingen for større og mer pålitelig
 • Skadedyr og Sykdommer: kiwi har lidd noen signifikant pest eller sykdomsproblemer i Nord-Amerika
 • Hardførhet: issai er hardføre til ca. minus 10° C
 • Høsting:1-2 år etter planting.
• Blomstringstid: mai
• Modningstid: september-oktober
• Fruktbæring: 100 + kg
• Herdighetssone: 5
 htmlhttp://www.duntonfarms.com/grow_sheets/kiwi.html

Ikke alle er like begeistra for smaken på fruktene!

Artig kiwiplante; http://gurneys.com/product.asp?pn=13150&bhcd2=1281513269 

Actinidia kolomikta  klarer seg opp til sone H5. Den etr tvekjønna. Hannplanta kalles rødkattebusk og hoplanta  Anna og Paula, begge har russisk opprinnelse og skal tåle opp til 30 minusgrader. Fruktene som er grønne og litt større en kjernedruer, kan høstes etter 2-3 år.. De er modne i august og har veldig god smak. Planta slynger seg og kan bli 4 meter lang. Hver hann betjener to til fem damer! Jorda bør være nøytral eller svakt sur med pH 6-7 og rik på humus. Blomstene er kremhvite og dufter av sitron.
Kilde: Hagen for alle 1-00

 

Herren i huset og haven planta en hann for en del år sida, men den savna nok noen kjærester for den ville aldri slå skikkelig rot!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.