mandag 16. august 2010

Fikentreet i drivhuset

Ficus carica
Frem fra jungelen!
Ficus carica
Navnet kommer fra landskapet Karia i Tyrkia. Grekerne i antikken kalte den for filosofenes frukt. Det er den planta som nevnes først i Bibelen. Fikenbladet skjulte de eldere delene på de romerske kopiene av greske originalskultpturer av gudene. Det er kunnskap jeg gjentar år etter år for de unge som skal lære seg sin kunst -og kulturhistorie.Fruktene skal ha vært foreskrevet til utvortes behandling av byller og pest.
Kilde: Hagen for alle 14-00
Fiken (Ficus carica) er en stor, løvfellende busk eller lite tre som hører hjemme i sørvest-Asia og Middelhavsregionen (fra Afghanistan til Portugal). Den vokser til en høyde på 6,9 til 10 meter høy, med glatte grå bark. Bladene er 12-25 cm lange og 10-18 cm brede, og dypt fliket med tre eller fem fliker. Frukten er 3-5 cm lang, med en grønt skinn, noen ganger modning mot lilla eller brun. Saft av fikenens grønne deler kanl irritere huden.

Opprinnelig har fiken fra det østlige middelhavsområdet, blitt dyrket av mennesker i over 5000 år.
Vanlig fiken er mye dyrka for sine spiselige frukter i hele Middelhavsregionen, Iran, Pakistan og Nord-India, og også i andre områder av verdenen med liknende klima, inkludert Louisiana, California, Georgia, Oregon, Texas, South Carolina, og Washington i USA, sør-vestlig British Columbia i Canada, Nuevo León og Coahuila i nordøstlige Mexico, samt Australia, Chile og Sør-Afrika. You name it!
Fiken kan også finnes i kontinentalt klima med varme sommerer, så langt nord som Ungarn, og kan plukkes to eller tre ganger per år. Det er tusenvis av sorter, de fleste ikke navngitt, som har blitt utviklet eller vokst opp fordi mennesker har brakt fiken med seg til mange steder utenfor det naturlige utbredelsesområdet. Det har vært en viktig matkilde i tusenvis av år og ble også ansett å være veldig gunstig i kosten.

Den spiselige fiken er en av de første plantene som ble dyrket av mennesker - som tidligere nevnt. Ni subfossile fikener av typen parthenocarpic datert til rundt 9400-9200 f.Kr. ble funnet i landsbyen Gilgal I (i Jordan-dalen, 13 km nord for Jeriko) fra tidlig neolittisk tid. Den ble dyrka før hvete, bygg, og belgfrukter, og kan dermed være det første kjente tilfellet av kultivert jordbruk. Mulig det ble dyrka så lenge som ett tusen år før hvete og rug.

Kilde: WikipediaDenne arten er et pittoresk tropisk tre eller en busk med en dramatisk spredningsevne. Bredden er ofte bredere enn høyden fra 4,6 til 9 m. Barken er glatt, sølvgrå. Bladene som feller, er 10 cm lange med 3 eller 5 fliker. Gosh, her må drivhuset bygges på med flere seksjoner!

Kultur
Unge trær tenger regelmessig vanning.
Etablerte trær tolererer tørke, men trenger sporadisk dyp og grundig vanning under sommerens hete. Plantes i mulrik, tung, organisk, godt bearbeidet jord for å bevare fuktighet. Tåler godt beskjæring og kan flettes i espalier eller beskjæres sterkt i hvileperioden for å øke avlingen. Det var da godt!
Lys: Delvis til full sol.
Jord: Vanlig, godt drenert.
Kuldetoleranse: soner 8-10. Med vinterbeskyttelse kan den dyrkes så langt nord som sone 5. Ved full hvile kan fikentrær tåle temperaturer helt ned til -9/12 º C. Sjølom den fryser, kan fiken ofte skyte fra røttene og gi en avling neste sommer. Tør jeg ta sjansen?
Forplantning: Ta hvilende stiklinger i løpet av vinteren, pensle med hormonpulver og plant i steril pottejord. Fikentrær er veldig enkelt å spre ved rotskudd, nesten uansett årstid. Kan podes!

Bruk
I kaldere strøk vokser fiken som busker med flere stammer og greiner nær bakken. Disse bør hyppes over med jord før vinteren. Fiken vokser pent i urner ogg potter der de kan beskjæres kunstnerisk, for å skape en levende skulptur til å pynte med på terrassen eller i en patio. Dette er praktisk, for fikentreet kan flyttes innendørs om vinteren i kalde strøk. Den liker en dusj en gang i blant!

Funksjoner

Frukten er egentlig en hul beholder med hundrevis av små, kjøttfulle blomster på rekke og rad på innsiden. I sitt opprinnelige habitat bestøves fiken av en liten galleveps som kommer inn i blomsterklynga gjennom en liten åpning i toppen. Hver blomst produserer så en liten frukt som inneholder frø. Denne vepsen lever ikke her i landet sånn at frøene blir ikke produsert. De fleste sorter av fikentrær produsere to avlinger, en avling på forrige sesongs vekst, og en sommer eller høst, hovedsakelig på nytt treverk. Fiken må få lov til å modnes helt før de blir plukket. Fersk fiken vil ikke holde lenge, men tørket fiken vil holde i flere måneder. Fikentreet gir vanligvis frukt to ganger i året. Den første høstinga skjer i juni-juli, den andre i september-oktober. Under modning omdannes den sure og stramme smaken av melkesaften til søt saft. Modne frukter er gulgrønn eller rødbrune, alt ettersom...

Kilde: http://www.floridata.com/ref/f/ficus_c.cfm
Det å høste fiken til rett tid er en kunst. De skal henge rett ned, være myke og gjerne tas dagen før de "råtner".
Ferske fikner må spises straks og smaker fortreffelig sammen med spekeskinke.
Det sies at fikentreet vokser for sterkt i drivhuset. Derfor er 30-50 literspotter å foretrekke. Uten bladfelling blir den lett utsatt for spinnmidd og trips. Vinterhvile gir bedre tilvekst og fruktsetting.

I vinter var treet inne, og godt var det, for minus 20 -22 grader hadde det ikke tålt!

2 kommentarer:

 1. Fiken er deilig og smaker nok ekstra bra når den kommer fra egen avling!

  SvarSlett
 2. Ja, kor er det blitt av "fikene" som vi alltid hadde til jul. Det bugner jo på butikkane med all slags frukt men aldrig fiken. Ikkje tørka heller som eg har sett.
  Kjekt å lese om den. Håper du får god avling og at du får beholde planta.
  No er det så varmt at eit fikenblad hadde våre nokk om eg hadde hatt.
  Ha ei god natt ;o)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.