onsdag 18. august 2010

Ferskentreet i drivhuset

.

Dvergferskentre 'Bonanza', Prunus persica 'Bonanza'
Treet satammer sannsynligvis fra Kina. Det er en genetisk dverg som bare blir ca. 185 cm høy med prangende blomster. Baldakinen eller kalesjen som jeg har sett bladelen omtalt som, kan bli 120 cm bred. Bonanza er et oppreist, løvfellende ferskendvergtre som har grønne blader og rosa blomster om våren. Om sommeren gir det spiselige fersken med søt smak. Frukten er stor med orange-rød hud og søtt gult kjøtt.
Fersken er den mest fleksible av alle frukttrær for hushaver. Ved planting bør de ha en spredning på 20 til 25 meter. Drivhuset blir altfor lite!!!!!
Ved 3 eller 4 års alder begynner de å bære store avlinger og oppnår topp produktivitet mellom 8 og 12 år.
Fersken trenger klart, varmt vær under vekstsesongen, krever godt drenert jord og et vanlig gjødsleprogram. De må også beskjæres kraftigere enn noen andre frukttrær for å opprettholde størrelse og oppmuntre ny vekst. De fleste ferskenvariantene er sjølbefruktende, krever moa ikke andre trær.
Kan ikke klare seg i ekstrem vinterkulde eller sent frost. Bladkrølling, brunråte, skorpedannelse og ferskentreborer kan være et problem.


Prunus persica «Bonanza» er: Deciduous
Familie: Rosaceae
Blomst: Rosa om våren
Blader Grønne vår og sommer
Frukt: Blekrøde om sommeren
Forhold: Full sol
Vanning: Moderat, god drenering
Vanskelighetsgrad: Moderat 
Forplanting: Best å pode
Kilde: http://translate.google.no/translate?hl=no&sl=en&tl=no&u=http%3A%2F%2Fwww.desert-tropicals.com%2FPlants%2FRosaceae%2FPrunus_persica.html
http://www.backyardgardener.com/plantname/pd_9494.html


Trinn 1
Begynn å plante tidlig på våren. Plant Bonanza dvergferskentreet i godt drenert jord med pH mellom 4.5 og 7.5, og som mottar minst seks til åtte timer med delvis skygge til full sol hver dag. Velg et sted som gir god voksende plass for full størrelse.          
Trinn 2
Fjern gress, blomster og andre konkurrerende vekster i en diameter på en meter rundt stammen. Forbered treet for planting ved forsiktig å løsne rotballen av treet og fjern overflødig jord. Trim bort skadede røtter, men vær sikker på å ikke fjerne mer enn en tredjedel av systemet. Ikke dra eller rykk i rotsystemet. 
Trinn 3 
Grav et hull til ferskentreet som bare er så dyp og bred som treet har rotsystem. Fyll hullet med lunkent vann og la det gå ned i bakken. Sett treet i sentrum av hullet og fyll på med jord. Jorda rundt stammen bør være litt høyere enn den omkringliggende jorda. Trykk forsiktig jorda rundt stammen for å feste treets posisjon. Kontroller at det ikke er noen røtter som viser seg over vannflaten. 
Trinn 4
Vann treet grundig umiddelbart etter planting. Vann Bonanza dvergferskentreet en gang per uke. Øk vanning på varme, tørre perioder.    
Trinn 5
Beskjære Bonanza dvergferskentre tidlig på våren, like før vekstsesongen begynner, men unngå beskjæring av treet i løpet av det første året. Beskjære treets stammer og greiner for å fremme en god form og struktur. Tynn innvendige greiner, stengler og bladverk for å få god luftsirkulasjon og lys til hele treet. Fjern alltid døde, døende eller visne greiner, stammer og blader.
Trinn 6  
Gi Bonanza dvergferskentre gjødning omtrent seks uker etter planting. Bruk godt balansert, "slow-release" gjødsel, slik som 10-10-10 eller 20-20-20. Fordel gjødselet jevnt rundt foten av treet, ca 25 cm  fra stammen. Unngå å plassere gjødsel direkte på stammen, fordi dette kan skade kroppen og rotsystemet. 
Trinn 7  
Befrukte ferskentreet tidlig på våren, like før utbruddet av vekstsesongen, og igjen på forsommeren. Ikke gjødsle i løpet av fruktbærende perioden eller på nytt før neste vår.


Les mer: Slik Care for en Bonanza dvergferskentre | eHow.com http://www.ehow.com/how_5876287_care-bonanza-dwarf-peach-tree.html # ixzz0wJl4Bqd7
Kilde: http://www.ehow.com/how_5876287_care-bonanza-dwarf-peach-tree.html

2 kommentarer:

 1. Det er utrolig hva du greier å sette deg inn i.

  Selv hadde jeg ikke peiling på at det gikk ann å dyrke fersken her på berget.

  Klem fra Astrid

  SvarSlett
 2. Fersken? *STORE øyne*
  Skal huske på det når det blir aktuelt med drivhus igjen.

  TUSEN TAKK :) for et kjempeinnlegg på Karavanseraiet i dag :)
  http://karavanseraiet.no/?p=498

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.