onsdag 22. desember 2010

Julematen her i huset

Vi har aldri hatt en bestemt rett til middag på juleaften.
Det har vært servert kalkun, svinestek, oksestek og and om hverandre. Det er bare desserten som går igjen år etter år. Pinnekjøtt spiser vi i romjula. Dette er blitt vår tradisjon. I år står ribbe på menyen juleaften, og Herren i huset vil ha sprø såle!
Vi kaller svor såle her omkring, noe som nevnte Herre har problemer med å bli fortrolig med siden han er fra en annen kant av landet.

2 kg ribbe (beina må være helt sagd over)
2-3 ss salt (har fått med meg spesialsalt fra Camargue, sumpene ved utløpet av Rhonen!) 
1/2 ts nykverna hvit pepper
2-3 dl vann

Lag ruter i såla med en skarp kniv. Gni den grundig inn med salt og pepper en til to dager før steking.
Ikke overse noen sprekker!
Oppbevar ribba i kjøleskapet.

Legg ribba på en rist i en langpanne med sålen opp. Legg litt bretta aluminiumsfolie under, slik at ribba får en forhøyning midt på og fettet renner av. Hell vann i langpanna og dekk hele panna med folie.
Dampstek ribba midt i ovcnen ved 220 grader i ca 45 minutter. Fjern folien, reduser varmen til 180 - 200 grader og stek ytterligere 1 1/2 til 2 timer.

Serveres med stekesjy, stekte eplebåter, svisker og rørte tyttebær ...


 

og kanskje litt rødkål:

2 hoder rødkål
5 dl appelsinjuice
4-5 grovraspa epler
2 dl solbærsirrup
2 rødløk, skrelt og skjært i skiver
6-8 ss sukker
4 dl rødvinseddik
2 ss karve
100 gram smelta smør
2 ts malt nellik
2 ss salt (har jeg skrevet av feil her? Jeg tok bare 2 ts for å være på den sikre sida!)
4ss rognebær eller ripsgele.
Bland alt og la det stå kaldt i 24 timer!!!
Småkok det på juleaften formiddag i ca. time.

Bon appétit




Og tenk ingen sju sorter småkaker, men heller deilige, ferske, svampige, saftige fruktkaker til kaffen.

Kok sammen et par minutter:
3 dl vann
3 dl sukker
50 gram smør
2 dl rosiner og mye annen frukt, feks coctailbær
1 ts kanel
1/4 ts nellik
1/2 ts salt + mye annet godt krydder som allehånde, ingefær, kardemomme, anis og koreander

Avkjøl og tilsett: 
1 dl hakka mandler eller nøtter
1 ts vaniljesukker
4 dl hvetemel
3 ts bakepulver
Stekes på nederste rille på 175 grader i 40 minutter i godt smurt form.

Herlig med is til....

2 kommentarer:

  1. Her er det pinnekjøt på menyen julafta, men eg skal prøve opppskrifta di på svineribbe seinere i jula.

    Takk for koselig kommentar og alle gode ønsker for ei fin julehelg til deg. Juleklem fra meg.

    SvarSlett
  2. Vi har pinnekjøtt på julaften, det kjøper vi hos noen som lager det på den gammeldagse måten. Smaker kjempegodt.
    Ønsker deg og dine en riktig God Jul.
    Juleklem fra Mio

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.