tirsdag 21. desember 2010

Vintersolverv

.
Månen 23.30 på årets lengste natt


Vintersolverv er tidspunktet én gang i året når jorda er i det punktet av sin bane rundt sola hvor den nordlige halvkule heller lengst bort fra sola. Dagen dette inntreffer er den med kortest daglengde. Når sola står i sør midt på dagen, har den sin årlig laveste døgn­maksiumums­høyde over horisonten (gjelder nord for ekvator og sør for polarsirkelen). I dagligtale sier man ofte at «sola snur» på dette tidspunktet. Ved Stenbukkens vende­krets når sola opp til senit midt på dagen på dette tidspunktet.
På den nordlige halvkule inntreffer vintersolverv enten 21. eller 22. desember. På den sørlige halvkule inntreffer det 20. juni eller 21.. Sommersolverv inntreffer på motstatt halvkule på de samme datoene.
Noen tidsregninger sier at vintersolverv er den første dagen av vinteren. Den kinesiske kalenderen kaller vintersolverv dong zhi (vinterens ankomst), og dette er en viktig merke­dag. Andre regner dagen som midten av vinteren.
I Skandinavia ble vintersolvervet feiret med luciadagen, men da den julianske kalenderen ble forlatt til fordel for den gregorianske, beholdt man luciafeiringen på 13. desember, og kom da i utakt med solvervet. Primstavsmerket var en sol. Denne dagen skulle man ikke arbeide med noe som ble dreid rundt, og heller ikke bake. Juleølet skulle også være ferdig innen 22. desember så det ikke kom «solverv» i det.

Postene med primstavdager ble lagt litt til side i høst, men vil bli tatt opp igjen til året. Kanskje neste høst ikke blir så travel som den i år....

Blue Bird med bloggen Nature Talk feirer Solstice.


 Foto: Blue Bird


Navnet er avledet fra det latinske sol (sol) og sistere (å stå stille), fordi på solverv, står sola fortsatt i misvisning, dvs. at den tilsynelatende bevegelsen  stopper opp før sola 'rygger' tilbake.
For vintersolvervet, har julen oppstått. I tillegg, Yalda, Saturnalia, Karachun, Hanukkah, Kwanzaa og Yule er også feiret på denne tida.
Yule blir feiret av Wiccians, og er den opprinnelige feiringen for vintersolverv. Yule blir feiret med et stort rituale 21. desember, og det er valig å sette lys på et tre. Yule-treet er forløperen til juletreet som er blitt tatt opp i kristen tradisjon.
Kilder: Wikipedia 

1 kommentar:

  1. This a lovely picture. Have a lovely christmas and Happy New Year.
    Deb

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.